10 Φεβρουαρίου 2008

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ


Ξαναγεννιούνται λίμνες που αποξηράνθηκαν
Μετά την εκδίκηση της Φύσης στις καλλιέργειες, οι τοπικές κοινωνίες μελετούν τρόπους για την επαναδημιουργία τους

Της Ζωγιας Κουταλιανου

Από τα αρχαιότατα χρόνια ο άνθρωπος προσπαθεί να δαμάσει τη δύναμη του νερού και να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Το παλιότερο τέτοιο έργο στον ελλαδικό χώρο (πριν από 3.500 χρόνια) ήταν η αποξήρανση μιας λίμνης, της Κωπαΐδας κοντά στην πόλη του Ορχομενού -οι συχνές πλημμύρες της προκαλούσαν πολλά προβλήματα στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ετσι άνοιξαν κανάλια και διοχέτευσαν τα νερά της λίμνης στη θάλασσα. μετά αποξηράνθηκε η λίμνη στην κοιλάδα του Φενεού, η λίμνη των Πτυχών έξω από την Ερέτρια (330 π. Χ.) και άλλες. Από τότε έχουν αποξηρανθεί δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες λίμνες στην Ελλάδα, άλλοτε για να δημιουργηθεί γη προς καλλιέργεια, άλλοτε για να απαλλαγούν οι κάτοικοι από πλημμύρες και κουνούπια. Τα χρόνια πέρασαν, και καλλιεργητές και κράτος κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση: η φύση εκδικείται για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Τα χωράφια που προήλθαν από την αποξήρανση των λιμνών σε λίγες περιπτώσεις απέδωσαν τα αναμενόμενα οφέλη, αφού πλημμύριζαν με την πρώτη βροχή και οι παραγωγοί ζούσαν στην ανασφάλεια. Τα άλατα που είχαν συσσωρευθεί στο έδαφος από τις πρώην λίμνες δεν ευνοούσαν τις καλλιέργειες. Επιπλέον, οι ψαράδες των περιοχών έμειναν χωρίς εισόδημα μετά την αποξήρανσή τους. Οι άνθρωποι αυτοί εκ των πραγμάτων έγιναν γεωργοί. Οι ισορροπίες ανατράπηκαν. Ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας άρχισε να πέφτει επικίνδυνα. Τα νερά σε ορισμένα σημεία έγιναν υφάλμυρα. Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Ετσι, ύστερα από εμπεριστατωμένες μελέτες, ή απλώς και μετά από ώριμη σκέψη, οι κάτοικοι αρκετών περιοχών, στην Θεσσαλονίκη, στον Εβρο, στον Ολυμπο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λίμνες έπρεπε να επαναδημιουργηθούν.

Ο στόχος τώρα ήταν να εγκαταλειφθούν πρακτικές που με τα σημερινά δεδομένα αποτιμώνται ως λανθασμένες, να αποκατασταθούν οι βλάβες που προκλήθηκαν στο περιβάλλον, αλλά και να επαναλειτουργήσει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!