10 Απριλίου 2010

Ω, Ελλάδα, ακόμα κι ο πηλός σου πωλείται κι αγοράζεται από τους Βαρβάρους!

Πηλός αξίας 250.000 £...

Ενα πήλινο αττικό αγγείο φαίνεται να είναι ο σταρ της δημοπρασίας του οίκου Μπόναμς, ξεπερνώντας ακόμη και ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι

Ενα πήλινο αττικό αγγείο ίσως αποδειχθεί πολύ πιο ακριβό από ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι. Ο οίκος δημοπρασιών «Μπόναμς» έχει ορίσει ως τιμή εκκίνησης για το πρώτο τις 150.000 - 250.000 στερλίνες, ενώ για το δεύτερο τις 100 - 120 χιλιάδες. Ο λόγος; Ο στάμνος φαίνεται να είναι μοναδικός.

Η δημοπρασία του οίκου θα γίνει στις 28 Απριλίου στη Νιου Μποντ στριτ, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έκανε ο οίκος, υπάρχουν και άλλα αγγεία τα οποία είναι μοναδικά, σε εξαιρετική κατάσταση, ή αποδίδονται σε σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Δούρις, και αναμένεται να «πιάσουν» υψηλές τιμές.

Ο αττικός στάμνος (αγγείο που χρησιμοποιούνταν για φύλαξη ή σερβίρισμα κρασιού) δεν έχει λαβές, κάτι που τον καθιστά μοναδικό. Εχει κατασκευαστεί, επίσης, με μια σπανιότατη τεχνική, στο εργαστήριο του Αντιμένη, περί το 510 π.Χ. Παρουσιάζει τον Θησέα, τον Μινώταυρο και την Αριάδνη. Προέρχεται από τη συλλογή Σταύρου Νιάρχου, πωλήθηκε το 2000 σε δημοπρασία των Κρίστις και έχει εκτεθεί στο μουσείο Ζαν- Πολ Γκετί στο Μαλιμπού.
Στο ίδιο εργαστήριο έχει κατασκευαστεί ένας μελανόμορφος αμφορέας της ίδιας περιόδου με παράσταση του Διονύσου, από τη συλλογή Κεβορκιάν. Τιμή εκκίνησης: 80 - 100 χιλιάδες στερλίνες.

Aπό την κλασική Αθήνα.
Ο κ. Ρουπ στάθηκε επίσης σε αγγεία που έχουν εκτεθεί στο Ασμόλιαν Μουσείο της Οξφόρδης και προέρχονται από την κλασική Αθήνα. Ανάμεσά τους είναι:
Αγγείο από αλάβαστρο (490 - 480 π.χ.) με γυναικεία φιγούρα που φορά χιτώνα και ιμάτιο, ενώ πίσω της βαδίζει ένα μαύρο λιοντάρι. Τιμή εκκίνησης: 30 - 50 χιλιάδες στερλίνες.
Ερυθρόμορφη κύλιξ του φημισμένου Δούριδος, περί το 480 π.Χ. Αναμένεται να πιάσει 30 με 40 χιλιάδες στερλίνες, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, καθώς τα ποσά είναι δυνατόν να ανέβουν ιλιγγιωδώς. Παρουσιάζει άνδρα σε εργαστήριο οίνου.
Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος του 5ου αιώνα π.Χ. με τον Ερωτα και έναν νέο, γυμνό άνδρα με κιθάρα στο χέρι (25 - 35.000)
Αττική ερυθρόμορφη υδρία του Ζωγράφου της Μήδειας (περί το 420 π.Χ.) με δύο Μαινάδες (25 - 35.000).
Στο μεταξύ, η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια (...) Oπως λέει ανώτερο στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπάρχει αλληλογραφία με τον οίκο, στην οποία ζητούνται λεπτομέρειες απόκτησης και ανάλογα παραστατικά για πολλά από τα αντικείμενα ελληνικού ενδιαφέροντος. Αν διαπιστώσουμε ότι κάποιο στοιχείο είναι αδύναμο, τότε δεν αποκλείεται (...) να ακολουθήσουμε την οδό της διεκδίκησης (!!!)

Ο Τζούλιαν Ρουπ σημειώνει σχετικά με το στεφάνι πως πρόκειται για ένα λεπτοφτιαγμένο αντικείμενο με αναπαράσταση «χρυσών φύλλων βελανιδιάς με βελανίδια, του τύπου που φορούσε ο Φίλιππος Β’».
Η επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων των Μπόναμς Μαντλίν Πέριτζ αναφέρει πως πριν από 2.000 χρόνια θα πρέπει να κοσμούσε την κεφαλή ηγεμόνα και είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός πως αυτό το εύθραυστο αντικείμενο επιβίωσε ανά τους αιώνες.
Το στεφάνι ήταν σε ιδιωτική συλλογή μέχρι το 1930, σε άλλη μέχρι το 1960 και αποκτήθηκε από τον σημερινό του ιδιοκτήτη σε δημοπρασία των Σόθμπις το 1988. Ελληνες αρχαιολόγοι, ειδικοί περί τα μακεδονικά στεφάνια, αναφέρουν πως ακόμη και για να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά του χρειάζεται μακροσκοπική εξέταση. Κάτι που όμως δεν μπορούν να κάνουν, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να το διεκδικήσει, από τη στιγμή που έχει παρουσιαστεί σε δημοπρασία και δεν προβάλαμε κάποιο αίτημα τότε. Αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο αν βρεθούν αδιάσειστα τεκμήρια για παράνομη εξαγωγή του από τη χώρα (!!!) 

400 αντικείμενα.
Τα αντικείμενα της δημοπρασίας ξεπερνούν τα 400. Το ένα τέταρτο από αυτά είναι ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50.000 και φτάνουν τις 250.000 στερλίνες.
    ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

    ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

    Ειπόντος τινός:
    «Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
    Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


    Όταν κάποιος του είπε:
    «Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
    Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


    (Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

    Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

    Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

    Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


    Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



    Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

    «Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

    η παλιά φιδομάνα και που τώρα

    πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

    στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

    «Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

    κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

    τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

    στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

    τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

    στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


    «Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


    * οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
    Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!