10 Νοεμβρίου 2009

«Ψίθυροι σιωπής» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

Την ατμόσφαιρα του νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας «ζωντανεύει» μια πρωτότυπη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Κεραμεικού.

Γυναικείες μορφές που θρηνούν, φωνές που μιλούν για τη ζωή και τον θάνατο, το αρχαίο ποτάμι που κυλάει μέσα στον χώρο. Μια εικαστική παρέμβαση της Νεφέλης Κονταρίνη η οποία λαμβάνει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού «ζωντανεύει» αφαιρετικά και με τη βοήθεια οπτικών και άλλων μέσων την ατμόσφαιρα του σημαντικότερου νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας. Εκεί όπου τάφηκαν επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες και διατηρούνται ως σήμερα στοιχεία του αρχαίου ανάγλυφου και του φυσικού τοπίου, τα οποία τονίζονται από την αδιάλειπτη ροή του Ηριδανού ποταμού.

Η έκθεση με τίτλο «Ψίθυροι σιωπής» εγκαινιάζεται αύριο στις 7.30 μμ. και περιλαμβάνει μια «διαδρομή» ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου, όπως αυτό της Δημητρίας και της Παμφίλης ή το επιβλητικό επιτύμβιο μνημείο του Διονυσίου του Κολλυτέως, σύμβολο δύναμης και ζωής, το οποίο ελκύει γύρω του «μορφές» που κομίζουν τα «δώρα» της ζωής για να τα εναποθέσουν στα πόδια του. Οι γυναικείες μορφές, ομοιώματα περίπου σε φυσικό μέγεθος, ντυμένες με λευκούς πέπλους, μετέχουν ουσιαστικά σε μια τελετή για τη ζωή και τον θάνατο, ενώ η ανάλαφρη παρουσία τους αντιτίθεται διακριτικά στη ρώμη και στον δυναμισμό του πόλου στον οποίον αναφέρονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικαστική πρόταση της Νεφέλης Κονταρίνη θεωρήθηκε κατάλληλη για το μουσείο από την αρμόδια Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ως αφορμή για να συνομιλήσει ο επισκέπτης με τα αρχαία μνημεία και να εμπλακεί στην ιστορία τους. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!