13 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΚΑΙ ... Η ΣΕΛΗΝΗ ΜΑΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ...


Καιρού επιτρέποντος, η πανσέληνος της Παρασκευής θα είναι η μεγαλύτερη και λαμπρότερη των τελευταίων 15 ετών, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται εκείνη την ώρα στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, στις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου που δεν έχουν νέφωση η πανσέληνος θα φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη από τη μέση πανσέληνο του 2008.

«Μόνο κάθε λίγα χρόνια τυχαίνει να συμπίπτει η πανσέληνος με το τμήμα της τροχιάς της Σελήνης που βρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη» εξήγησε στο BBC ο αστρονόμος Μάρεκ Κακούλα του βρετανικού Βασιλικού Αστεροσκοπείου.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι παρατηρητές δεν πρέπει να έχουν υπερβολικές προσδοκίες: «Το φεγγάρι θα είναι λαμπρότερο και ίσως φαίνεται λίγο μεγαλύτερο, θα είναι όμως δύσκολο για το μάτι να παρατηρήσει τη διαφορά. Το μάτι αντισταθμίζει την επιπλέον φωτεινότητα, δεν θα είναι σαν να περνάει κανείς από τη νύχτα στην ημέρα» είπε

Περίγειο

Η Σελήνη κινείται σε ελλειπτική και όχι κυκλική τροχιά και επομένως η απόστασή της από τη Γη δεν είναι σταθερή. Η ελάχιστη απόσταση, που ονομάζεται περίγειο, είναι 363.104 χιλιόμετρα, ενώ στο απόγειο είναι 405.696 χιλιόμετρα.

Η πανσέληνος της Παρασκευής συμπίπτει με το περίγειο.

Η φαινόμενη λαμπρότητα της Σελήνης επίσης μεταβάλλεται διαρκώς -στο βόρειο ημισφαίριο είναι συνήθως μεγαλύτερη στα μέσα του χειμώνα απλώς επειδή το φεγγάρι εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό.

Το φαινόμενο μέγεθος του φεγγαριού επίσης δεν είναι σταθερό: Σε όποια φάση κι αν βρίσκεται, η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη στην ανατολή και στη δύση της, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.

Το παράξενο αυτό φαινόμενο δεν δικαιολογείται με αστρονομικούς όρους. Πρόκειται για μια δυσεξήγητη ψευδαίσθηση, ορατή ακόμα και σε φωτογραφίες, η οποία έχει πολλές πιθανές εξηγήσεις αλλά καμία αποδεδειγμένη. Πιθανώς έχει σχέση με την ερμηνεία που δίνει ο εγκέφαλος στην εικόνα.

ΠΗΓΗ: in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!