Ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας ανακάλυψε ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να προσβληφθούν από άλλους ιούς.

Οι ερευνητές εντόπισαν έναν γιγάντιο ιό σε ένα σύστημα ψύξης στη Γαλλία. Οι συγκεκριμένοι ιοί είναι οι μεγαλύτεροι που είναι γνωστό ότι υπάρχουν.

Στο ίδιο σύστημα ψύξης ανακάλυψαν ένα δεύτερο μικροσκοπικό ιό, ο οποίος μολύνει τον μεγάλο. Ο "Σπούτνικ" είναι απολύτως ασυνήθιστος γιατί είναι ο πρώτος ιός που έχει βρεθεί να αποτελεί παράσιτο ενός άλλους ιού. Όταν μάλιστα αναπαράγεται σε ένα κύτταρο που έχει μολυνθεί με τον μεγαλύτερο ιό, ο "Σπούτνικ" εμποδίζει την αναπαραγωγή του μεγάλου.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το γενετικό κώδικα του "Σπούτνικ" και ανακάλυψαν ότι ένας αριθμός γενετικών ακολουθιών του είναι παρόμοιος με αυτούς που βρίσκονται στους ωκεανούς όλου του πλανήτη.

Αυτό υποδηλώνει, κατά τους επιστήμονες, ότι ίσως υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία ιών που προσβάλλει άλλους ιούς.

Η νέα ανακάλυψη επιπλέον αναζωπυρώνει την επιστημονική διαμάχη κατά πόσο οι ιοί είναι ζωντανοί.

Οι ιοί συχνά δεν θεωρούνται ζωντανοί, επειδή δεν διαθέτουν τη δική τους κυτταρική δομή και την ικανότητα να μεταβολίζουν τροφή - δύο στοιχεία κοινά σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής.

Όμως η ικανότητα ενός ιού να μολύνει έναν άλλο ιό θέτει το ερώτημα μήπως οι ιοί θα έπρεπε τελικά να θεωρηθούν μορφές της ζωής, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι γάλλοι ερευνητές.