Google+ Followers

29 Αυγούστου 2008

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΜΟΝΕΔΟ-ΚΟΠΤΗΡΙΑ;

Διαστάσεις σκανδάλου, στο οποίο, όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στελέχη της κυβέρνησης και συγγενικά τους πρόσωπα, προσλαμβάνει η υπόθεση της παραχώρησης εκτάσεων και ακινήτων- φιλέτων στη Μονή Βατοπεδίου.

Όπως κατήγγειλαν με ερώτησή τους στη Βουλή 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι παραχωρήσεις έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες. Παράλληλα, ζητούν απαντήσεις για το ποσό των 752.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε με τρία τραπεζικά εμβάσματα από τη Μονή ο πολιτευτής της Ν.Δ. στην Αιτωλοακαρνανία κ. Δ. Πελέκης, δικηγόρος των συμβολαίων που συνέταξε η αδελφή του και σύζυγος του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη.

Το θέμα έφθασε και στη Βουλή όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη «κάνατε τους μοναχούς μεσίτες», ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος τους είπε «είστε κυβέρνηση real estate».

Τα 752.000 ευρώ με εντολή του ταμία της Μονής Βατοπεδίου, μοναχού Αναστάσιου, μεταφέρθηκαν μέσω της Εμπορικής Τράπεζας σε λογαριασμό του πολιτευτή της Ν.Δ. σε τρεις δόσεις, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2007. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αλλά και οι μοναχοί δεν έχουν εξηγήσει για ποιο λόγο ο κουνιάδος του- τότε- υπουργού Πολιτισμού εισέπραξε τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό από το μοναστήρι, αφού η αμοιβή του για τις παραστάσεις στις υπογραφές όλων των συμβολαίων είναι πολύ μικρότερη. Οι καταγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Βουλγαράκη, ο οποίος σε δήλωσή του κάνει λόγο για λασπολογία που ξεπερνά τα όρια της κριτικής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Παράλληλα σημειώνει ότι ο ίδιος δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαδικασία της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, ενώ η σύζυγός του δεν εισέπραξε αμοιβή για τα συμβόλαια που συνέταξε, «γιατί σύμφωνα με τον νόμο στα συμβόλαια στα οποία συμβαλλόμενο μέρος είναι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπεται αμοιβή συμβολαιογράφου».

Εκτάσεις 1 δισ. ευρώ
Από την πλευρά του, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας, καταγγέλλει ότι η αξία των οικοπέδων και των κτιρίων που «δώρισε» ουσιαστικά η κυβέρνηση στο μοναστήρι, στην Αττική, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Πέλλα και άλλες περιοχές της χώρας σε ανταλλαγή της έκτασης στη λίμνη Βιστονίδα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, τα κτίρια, εμβαδού περίπου 44.500 τετραγωνικών μέτρων, που προορίζονταν να στεγάσουν το υπουργείο Απασχόλησης στο Ολυμπιακό Χωριό, περιήλθαν στο μοναστήρι μετά την ανταλλαγή της έκτασης που αναγνωρίσθηκε δικαστικά ότι ανήκε στη Μονή Βατοπεδίου, στη λίμνη Βιστονίδα, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), χωρίς να προκηρυχθεί δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός και με απόλυτη μυστικότητα.

Με Κύπριους μοναχούς
Ο ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, όπου εγκαταβιούν κυρίως Κύπριοι μοναχοί, Εφραίμ Κουτσού, είναι αδελφός του προέδρου του κυπριακού κόμματος Νέοι Ορίζοντες Νίκου Κουτσού, ενώ ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Χρήστος Κληρίδης είναι νομικός σύμβουλος του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και επισκέπτεται πολύ συχνά το μοναστήρι.

Με το Βατοπέδιο έχουν πνευματικούς δεσμούς πολλοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «πνευματικό τέκνο» του ηγούμενου Εφραίμ.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ