Google+ Followers

2 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΚΑΙΡΟΣ "ΜΙΜΗΘΗΚΕ" ΤΟ ΕΥΡΩ;


Απο τον... Βόρειο Ατλαντικό έρχεται η ζέστη στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις ειδικών από το Πανεπιστήµιο Αθηνών, µία µεγάλη ατµοσφαιρική ανωµαλία που τέµνει την Ευρώπη στα δύο είναι η αιτία που η διαφορά της θερµοκρασίας ανάµεσα στον χιονισµένο Βορρά και τον θερµό Νότο, ξεπερνά ακόµη και τους 30 βαθµούς Κελσίου!


Τη στιγµή που χθες το µεσηµέρι στην Αθήνα η θερµοκρασία έφθανε τους 25 βαθµούς και στην Κρήτη άγγιζε τους 28, στη Βόρεια Ευρώπη, και συγκεκριµένα στο Παρίσι, ο υδράργυρος έδειχνε µείον 2. Στη γαλλική πρωτεύουσα όπως και στην Αγγλία, τη Γερµανία, το Βέλγιο εκδηλώνονταν σφοδρές χιονοπτώσεις ενώ στην Ελλάδα οι θερµοί και υγροί νοτιάδες προκαλούσαν ανοιξιάτικες θερµοκρασίες ευνοώντας την εκδήλωση σηµαντικών βροχοπτώσεων κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική χώρα.

Τα τελευταία 24ωρα µια µεγάλη ατµοσφαιρική ανωµαλία έχει αγκιστρωθεί στα δύο άκρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, από τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό πάνω από τα βρετανικά νησιά µέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στους µετεωρολογικούς χάρτες χθες το απόγευµα, οι επιστήµονες µπορούσαν να διακρίνουν καθαρά τη διαφορά του καιρού ανάµεσα στη βόρεια και νότια ήπειρο υπό τη µορφή µιας νοητής γραµµής από τη ∆υτική Μεσόγειο, που περνά από τη Σαρδηνία και την Κορσική, διασχίζει στη µέση την Ιταλία και στη συνέχεια περνά από τα Βαλκάνια φθάνοντας σχεδόν µέχρι τον Εύξεινο Πόντο.

«Από τα στοιχεία που έχουµε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδοµάδες, µπορούµε ναυποθέσουµε ότι αυτή η ατµοσφαιρική διαταραχή έχειτη µορφή ενός δίπολου συστήµατος του οποίου η µία πλευρά βρίσκεται πάνω από τα βρετανικά νησιά και η άλλη πάνω από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ελενα Φλόκα, επίκουρη καθηγήτρια στονΤοµέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

«Το σύστηµα αυτό,που ονοµάζεται τύπος τηλεσύνδεσης, έχει την ιδιότητα να προκαλεί διαφορετικές καιρικές συνθήκες σταδύο του άκρα. Οταν στον έναν πόλο υπάρχει έντονη κακοκαιρία, όπως συµβαίνει τώρα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης µε χαµηλές θερµοκρασίες και χιόνια, στον άλλο πόλο, που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόµετρα πιο µακριά, παρατηρούνταιαντίθετες καιρικές συνθήκες. Επικρατούν δηλαδή θερµοί νοτιάδες και αύξηση της θερµοκρασίας».

Από τα µετεωρολογικά και κλιµατικά στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι επιστήµονες, φάνηκε ότι αυτό το δίπολο εµφανίστηκε στην ατµόσφαιρα και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις που ενώ στη Βόρεια Ευρώπη το σύστηµα αυτό διατηρούσε µέσα στο καταχείµωνο τον καιρό ήπιο, στην Ελλάδα προκαλούσε πολικές θερµοκρασίες. Το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι συµβαίνει σήµερα. Τέτοιες περιπτώσεις είχαµε το 2004 και το 2006 όπου η Ελλάδα βρισκόταν σε λευκό κλοιό λόγω του χιονιά ενώ στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης επικρατούσε καλοκαιρία.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσήτους οι ειδικοί του Πανεπιστηµίου της Αθήνας, αυτό το σύστηµα της ανώµαλης κυκλοφορίας στην ατµόσφαιρα δηµιουργείται στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό. Εκεί σχηµατίζεται ο ένας πόλος, που είναι και ο µεγαλύτερος, σε ύψος από 5 µέχρι 9 χιλιόµετρα πάνω από το έδαφος. Στην περιοχή δηλαδή που βρίσκεται η ανώτερη τροπόσφαιρα.

Ο πόλος αυτός, που χαρακτηρίζεται από µία έντονη ανώµαλη κυκλωνική κυκλοφορία αντιστοιχίζεται στα νοτιοανατολικά της ηπείρου, κοντά δηλαδή στην Ελλάδα, µε έναν άλλο ασθενέστερο πόλο που χαρακτηρίζεται από αντικυκλωνική κυκλοφορία.

Το σύστηµα αυτό προκαλεί αυξηµένη αέρια ροή από τα νοτιοδυτικά προς την Ανατολική Μεσόγειο η οποία οδηγεί στην εισβολή θερµών αέριων µαζών στη χώρα µας και σε αύξηση της θερµοκρασίας.

Τις τελευταίες µέρες, καθώς σε πολλές περιοχέςτης Ελλάδας επικρατούν ανοιξιάτικες θερµοκρασίες, η Βορειοδυτική Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ψύχος. Οπωςµάλιστα παρατηρούν ειδικοί από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Εθνικής ∆ιεύθυνσης Ωκεανών και Ατµόσφαιρας των ΗΠΑ, η ατµοσφαιρική διαταραχή που έχει κατασκηνώσει στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό εµποδίζει να φθάσουν στην Ευρώπη οι δυτικοί άνεµοι οι οποίοι τέτοια εποχή κάθε χρόνο µετριάζουν το κρύο διατηρώντας τον καιρό ήπιο.

Από την άλλη πλευρά, σύµφωνα µε τους ειδικούς της αµερικανικής Υπηρεσίας, οι νύχτες που έχουν µεγάλη διάρκεια στη Βόρεια Ευρώπη αυτή την εποχή του χρόνου ψύχουν γρήγορα το έδαφος,µε αποτέλεσµα ο αέρας που φυσά να είναι παγωµένος.

Βροχές το Σαββατοκύριακο Σηµαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα και η θερµοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση. Οµως, όπως λέει στα«ΝΕΑ» ο µετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, η επιδείνωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς «από τα στοιχεία που έχουµε µέχρι τώρα στη διάθεσή µας, διαφαίνεται πως από τα µέσα της επόµενης εβδοµάδας ο καιρός θα οµαλοποιηθεί ξανά, µε θερµοκρασίες που θα κυµαίνονται όµως σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Ωστόσο, ορισµένες µετεωρολογικές υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσµων Προβλέψεων που εδρεύει στην Αγγλία, προχώρησαν σε µία πρόβλεψη για το χειµώνα πουέρχεται διατυπώνοντας την άποψηότι τον Ιανουάριο καιτον Φεβρουάριο θα επικρατήσουν στη χώρα µας αρκετά χαµηλέςθερµοκρασίες. Ο δρ. Κώστας Λαγουβάρδος επισηµαίνει όµως ότι τέτοιου είδους προβλέψεις κρίνονται παρακινδυνευµένες από την επιστηµονική κοινότητα καθώςοι πιθανότητες να αποδειχτούν άστοχες είναι µεγάλες.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΛΕΣΥΝ∆ΕΣΗΣ

Ετσι ονοµάζουν οι επιστήµονες το διπολικό σύστηµα που προκαλεί διαφορετικές καιρικές συνθήκες στα δύο του άκρα.

Χάος και νεκροί από τις χαµηλές θερµοκρασίες

ΟΚΤΩ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ήταν άστεγοι πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία, όπου η θερµοκρασία έφθασε τους µείον 20 βαθµούς Κελσίου. Από τη σφοδρή κακοκαιρία έκλεισαν αεροδρόµια στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελβετία, ενώ πολλές πτήσεις µαταιώθηκαν στη Γερµανία.

Το αεροδρόµιο Γκάτγουικ του Λονδίνου ακύρωσε χθες 116 πτήσεις, ενώ το Χίθροου δεν επέτρεψε να πραγµατοποιηθούν 50 πτήσεις. \Από τις έντονες χιονοπτώσεις που πλήττουν τις χώρες στη Βόρεια Ευρώπη δηµιουργήθηκε χάος σε πολλές µεγάλες οδικές αρτηρίες όπου σηµειώθηκαν καραµπόλες αυτοκινήτων. Οι αρχές στη Γαλλία απαγόρευσαν τις µετακινήσεις φορτηγών σε 12 επαρχίες της χώρας, ενώ προβλήµατα παρουσιάστηκαν και στη συγκοινωνία µε τρένα.

Οι χιονοπτώσεις ήταν και χθες έντονες στο Βέλγιο, τη Γερµανία, την Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία έπεσαν χιόνια στα βόρεια τµήµατα της χώρας. Στη Βρετανία, η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι θερµοκρασίες που επικρατούν είναι πιο χαµηλές και από αυτές στην Ισλανδία και ειδικά τις µεταµεσονύχτιες ώρες ο υδράργυρος πέφτει πολλούς βαθµούς κάτω από το µηδέν.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ