29 Ιουλίου 2015

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ - ΙΚΟΣ Ή ΛΙΑΔΡΟΜΙΑ



Η Αλόννησος έλαβε  το όνομα της στα πρώτα χρόνια της πορείας της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, δεν συμπίπτει με την Αλόννησο της αρχαιότητας που ονομαζόταν Ίκος, ενώ το όνομα Αλόννησος  αναφερόταν πιθανώς στο γειτονικό προς τα βόρεια νησί της Κυρά-Παναγιάς. Η ιστορία της δεν μας διαφωτίζει πριν και κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής εποχής, που πιθανολογείται πως το νησί ήταν ενωμένο με τα άλλα νησιά και τη Θεσσαλία. Ωστόσο, η παράδοση θέλει τους Κρήτες με αρχηγό το μυθικό ήρωα Στάφυλο να κάνουν αποικίες στην Ίκο και την Πεπάρηθο, τη σημερινή δηλαδή Σκόπελο, κατά τον 16ο αιώνα π.Χ. Ο αποικισμός θα ευδοκιμήσει μαζί με τις πρώτες προσπάθειες για την καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου.

Το νησί ακολουθεί τις ιστορικές εξελίξεις.  Η Μινωική αποικία δίνει τη θέση της στη κοινωνία με μυκηναϊκά χαρακτηριστικά. Η μυκηναϊκή πόλη τοποθετείται στη σημερινή θέση Κοκκινόκαστρο, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στα βάθη της ιστορίας και των παραδόσεων, ο τόπος φαίνεται να μαγνητίζει τους ήρωες και τις προσωπικότητες. Στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής καταφθάνει στο νησί ο πατέρας του Αχιλλέα, ο Πηλέας, για να παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του και να αναπαυθεί στην αγαπημένη του… Ίκο.  

Πέρα από το μύθο, η Αλόννησος  θεωρείται από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που κατοικήθηκαν στην αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα ίχνη του νεολιθικού οικισμού στο ακρωτήριο Κοκκινόκαστρο. Στα γειτονικά Γιούρα η ανθρώπινη παρουσία φτάνει ως την 9η χιλιετία π.Χ. με ευρήματα στο δημοφιλές σπήλαιο του Κύκλωπα. Δεν αποτελεί σύμπτωση πως ο δίαυλος της Αλοννήσου αποτέλεσε πανάρχαιο θαλάσσιο πέρασμα. Από εδώ θα περάσει η Αργώ του Ιάσονα στο δρόμο προς την Κολχίδα, καθώς και τα πλοία των Αχαιών προς την Τροία.


Ο τόπος θα περάσει από πολλά κύματα. Κατά τους γεωμετρικούς χρόνους οι Δόλοπες, τμήμα της μεγάλης φυλής των Πελασγών, κυριαρχούν και εξελίσσονται σε επικίνδυνους πειρατές που ταράζουν τα νερά του Αιγαίου. Η τιμωρία δεν θα αργήσει να έρθει από τον αθηναϊκό στόλο  που υπό τη διοίκηση του Κίμωνα, θα κατατροπώσει την επιθετική φυλή, προσαρτώντας όλα τα νησιά στην Αθήνα. Έτσι το 476 π.Χ. το νησί προσχωρεί στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία.

Κατά την κλασική περίοδο, η Ίκος φαίνεται να έχει ζωή σε δύο πόλεις. Άλλωστε τον 5ο αιώνα π.Χ. ο  γεωγράφος της εποχής,  Σκύλαξ, θα την αποκαλέσει 'δίπολιν'. Η μία πρέπει να βρισκόταν στη θέση Κοκκινόκαστρο, όπου σώζονται μέχρι σήμερα υπολείμματα του τείχους και η άλλη στη θέση που είναι χτισμένη η Παλιά Αλόννησος. Την εποχή αυτή το νησί γνωρίζει ακμή. Η Ίκος γίνεται γνωστή στον αρχαίο κόσμο για την καλλιέργεια της αμπέλου και το εκλεκτό κρασί. Οι εξαγωγές αυξάνονται  με γοργό ρυθμό. Το κρασί εξάγεται μέσα σε αμφορείς που σε μία από τις λαβές τους φέρουν την επιγραφή ΙΚΙΩΝ. Παράλληλα το νησί αποκτά γεω-στρατηγική σημασία. Ο εντυπωσιακός αριθμός ναυαγίων επιβεβαιώνουν την θέση του νησιού ως πέρασμα. Δεν είναι τυχαίο πως εξυπηρετεί ως βάση του αθηναϊκού στόλου για τους αγώνες εναντίων του Φιλίππου.

Το νησί θα συνεχίσει να γοητεύει τους επίδοξους κατακτητές της εποχής  Το 190 π.Χ. το νησί καταλαμβάνεται από το Ρωμαϊκό στόλο. Το 1204 μΧ κυριαρχούν οι Φράγκοι για να δώσουν τη σκυτάλη σε άλλους κατακτητές όπως οι Ενετοί το 1453μΧ και οι Τούρκοι το 1538μΧ. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και κατά τα πρώτα έτη της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους, η Αλόννησος προσελκύει Έλληνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας που μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό, θα δημιουργήσουν τη νεοσύστατη Ελληνική κοινότητα του τόπου.

Τόπος μυθικών ηρώων, αρχαίων ναυαγίων, βυθισμένων αρχαίων πόλεων. Περιοχή προικισμένη με εύφορη γη σε προνομιακή θέση. Νησί με γοητεία μεθυστική και οίνο που έμεινε ιστορικά γνωστός. Χωρίς αμφιβολία, η ιστορία που περιβάλλει την Αλόννησο είναι πραγματικός θησαυρός! 

ΠΗΓΗ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!