3 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ



Μια απίστευτη διαδρομή, στον μεγαλύτερο παράδεισο πρασίνου της Αττικής. Ξεκινήσαμε, μια παρέα 10 ατόμων για βόλτα, στη δυτική πλευρά της Πάρνηθας. Δεν είχαμε ξαναπάει και στην αρχή μας φάνηκε δύσκολο να το βρούμε, αλλά ευτυχώς μας βοήθησε η σηματοδοσία. 'Ολο το μονοπάτι είναι μαρκαρισμένο με ταμπελάκια - μικρές πινακίδες. Στα επικίνδυνα σημεία, που είναι 2 με 3, έχουν περάσει συρματόσχοινο, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να κρατηθεί, διότι η πλάγια κόβεται λίγο απότομα και για κάποιον άπειρο ίσως είναι λίγο δύσκολο να τη διαβεί.
 

Όλη η διαδρομή, μέχρι το σπήλαιο είναι καταπράσινη. Ευτυχώς αυτό το κομμάτι γλύτωσε από την μεγάλη φωτιά της 28ης Ιουνίου 2007. Μοναδικές μυρωδιές που σε γεμίζουν ενέργεια, εικόνες που μπορείς να χαζεύεις με τις ώρες, άλλα το πιο ωραίο είναι αυτή η εναλλαγή του τοπίου που σε μαγεύει από τα πρώτα βήματα. Από τα καταπράσινα διάσελα, στις απότομες αναβάσεις και ξαφνικά να είσαι στην κορυφογραμμή, να βλέπεις την θέα από ψηλά και εκεί που πίστευες ότι τα είδες όλα, ξαφνικά αρχίζεις να κατεβαίνεις απότομα και όλο αυτό σε οδηγεί σε ένα φαράγγι, το φαράγγι της Γκούρας. Καλά κρυμμένο μέσα στον Εθνικό δρυμό τής Πάρνηθας. Αν είσαι τυχερός και το πετύχεις με νερό, τότε το θέαμα είναι μοναδικό.
 

Περνώντας το φαράγγι, αριστερά, πάνω μας, ένα μικρο "μπαλκόνι" με μοναδική θέα σε όλο το φαράγγι και ακριβώς από πίσω μας το σπήλαιο. Το σπήλαιο έχει μια πανέμορφη, τριγωνική είσοδο, γεμάτη κισσούς. Ανεπιφύλακτα πάρτε νεράκι, κολατσιό, φωτογραφική και επισκεφτείτε το. Προσοχή μόνο τους χειμερινούς μήνες, διότι το φαράγγι γεμίζει και είναι ακατόρθωτο να το περάσετε απέναντι όσο κι επικίνδυνο. 

ΟΜΑΔΑ ΙΧΝΕΥΤΑΙ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!