6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ ΙΘΑΚΗΣ - ΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ...

 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:
ΟΥΤΟΠΙΑ... ΤΟ ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
 
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΟΧΗ» παρουσιάζει ένα διαφορετικό πείραμα που έγινε στο ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ της ΙΘΑΚΗΣ από μια ομάδα οικολόγων Γερμανών. 
Η ομάδα αυτή, που αποτελείτο από ανθρώπους με πανεπιστημιακή μόρφωση, σχετική οικονομική άνεση και αριστερή και οικολογική ιδεολογία, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον θόρυβο της πόλης, την καταπίεση της εργασίας και τις αγχώδεις συνθήκες διαβίωσης στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ και να εφαρμόσει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής στην ΙΘΑΚΗ. 
Συγκέντρωσαν ένα οικονομικό ποσό από κοινού και αγόρασαν μια μεγάλη έκταση γης στο ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ της ΙΘΑΚΗΣ, έχτισαν τα σπίτια τους και ξεκίνησαν να ζουν σε διαφορετικούς ρυθμούς και συνθήκες από πριν. Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη φυσική ενέργεια για την κάλυψη βασικών τους αναγκών, άνοιξαν στέρνες, καλλιέργησαν τη γη και δημιούργησαν μια ενεργειακή βάση. 
Όμως τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Τα αποθέματα τελειώσαν και ο καθένας έπρεπε να βρει τρόπους για να επιβιώσει. Κάποιοι παρέμειναν πουλώντας τα προϊόντα, που τους προσέφερε η καλλιέργεια της γης ή χειροτεχνήματά τους και άλλοι επέστρεψαν στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, αναζητώντας άλλους εναλλακτικούς τρόπους ζωής. 
Ιδρυτικά μέλη της ομάδας μιλούν για το πείραμά τους, τις δυσκολίες και την αξία του. Έλληνες που έζησαν κοντά τους περιγράφουν την εμπειρία τους από τη διαμονή στο κοινόβιο. 
Ο Δήμαρχος της ΙΘΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ μιλάει για την αρχική αντιμετώπιση που είχε το κοινόβιο από τους κατοίκους, την έμπνευση που τους έδωσε για την εκμετάλλευση των ανέμων του νησιού για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας και την τελική συνεργασία τους σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις. 
Το πείραμα του ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής οικολογικής κοινωνίας με κύρια χαρακτηριστικά τον αυθορμητισμό, τη συλλογικότητα, την αγάπη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!