26 Ιουνίου 2010

Σεληνιακές ψευδαισθήσεις...

Μερική έκλειψη Σελήνης, που θα γίνει ορατή το Σάββατο από τη Βόρειο Αμερική και μέρος της Ασίας, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω ενός δυσεξήγητου φαινομένου, το οποίο κάνει το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο όταν βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στη 01.17 ώρα Ελλάδας την Κυριακή και η σκιά της Γης θα καλύψει σταδιακά το 54% του δίσκου της Σελήνης.

Το παράξενο φαινόμενο της μεγεθυμένης έκλειψης δεν θα είναι ορατό από την Ευρώπη -θα γίνει αντιληπτό μόνο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ινδία, την Ιαπωνία και ορισμένες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το ανθρώπινο μάτι βλέπει την πανσέληνο πιο μεγάλη όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, παρόλο που οι κάμερες αποδεικνύουν ότι πρόκειται μόνο για ψευδαίσθηση -ο δίσκος της Σελήνης στην πραγματικότητα δεν μεγαλώνει.

«Αν και η έκλειψη θα είναι μόνο μερική, θα φαίνεται μεγεθυμένη λόγω της "σεληνιακής ψευδαίσθησης" -αποτέλεσμα του γεγονός ότι η έκλειψη συμβαίνει κοντά στον ορίζοντα» αναφέρει ανακοίνωση της NASA.
«Για λόγους που δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί από τους αστρονόμους ή τους ψυχολόγους, η Σελήνη φαίνεται αφύσικα μεγάλη όταν βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό και λάμπει μέσα από δέντρα, κτήρια και άλλα αντικείμενα σε πρώτο πλάνο».
»Στην πραγματικότητα, το χαμηλό φεγγάρι δεν είναι πιο πλατύ από οποιοδήποτε άλλο φεγγάρι. Οι κάμερες το αποδεικνύουν, αλλά το ανθρώπινο μάτι επιμένει για το αντίθετο» συνεχίζει η ανακοίνωση.
To φαινόμενο της μεγεθυμένης Σελήνης έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Αριστοτέλη, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε μια ικανοποιητική εξήγηση.
Μία από τις πιθανές απαντήσεις είναι ότι, όταν η Σελήνη βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρίνει το μέγεθός της με άλλα αντικείμενα, όπως βουνά, δέντρα και κτήρια, τα οποία βρίσκονται σε πιο μικρή απόσταση.
Γνωρίζοντας ότι τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται μικρότερα στο μάτι, ο εγκέφαλος κάνει λάθος υπολογισμούς και συμπεραίνει ότι ο σεληνιακός δίσκος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι φαίνεται.
Όταν αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός της συγκρίνοντάς τη με άλλα αντικείμενα.
Η υπόθεση αυτή, γνωστή ως υπόθεση της φαινόμενης απόστασης, είναι μια από τις επικρατέστερες εξηγήσεις του φαινομένου, δεν είναι όμως η μόνη ούτε μπορεί εύκολα να αποδειχθεί.

Έστω και χωρίς ικανοποιητική εξήγηση, εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική και την Ασία αναμένεται να βγουν για να απολαύσουν το σπάνιο και θεαματικό φαινόμενο.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!