14 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ

Είκοσι τέσσερις αιώνες μετά, το  αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης  ελπίζει να σωθεί από τον κουμπαρά  που άνοιξαν ιδιώτες   

Υπήρξε το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, χωρητικότητας 20.000 θεατών. Το θέατρο της Μεγαλόπολης εναποθέτει σήμερα τις ελπίδες του για αναστήλωση στον κουμπαρά του, που άνοιξε με 500.000 ευρώ (από τον Δήμο Μεγαλόπολης), χθες στη γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Πέντε ακόμη αρχαία θέατρα: Σικυώνας, Δήλου, Σπάρτης, Κέας, Αβδήρων στον Νομό Ξάνθης- απέκτησαν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό με την ελπίδα να ευασθητοποιηθούν θεσμοί και πολίτες.

«Λίφτινγκ» σε πέντε ακόμη αρχαία θέατρα θα γίνει χάρη σε πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το αρχαίο Θέατρο του Διονύσου ετοιμάζεται να σβήσει από πάνω του τα σημάδια του χρόνου χάρη στα 6 εκατ. ευρώ που χορηγεί η Νομαρχία Αθηνών. Η Νομαρχία Θεσπρωτίας συμμετέχει στην αναστήλωση του θεάτρου Γιτάνης με 100.000 ευρώ και η Νομαρχία Μαγνησίας χρηματοδοτεί το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών (με 50.000 ευρώ). Τη γεωφυσική έρευνα του θεάτρου Γόρτυνας χρηματοδοτεί η Νομαρχία Ηρακλείου και του θεάτρου Χερσονήσου ο δήμος.

«Συνδέουμε και υποκινούμε όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας- από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς έως και τον απλό πολίτη- με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία των μνημείων», είπε ο ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.

«Οι έτοιμες λύσεις και τα σχέδια αυτά έδωσαν μια αίσθηση φρεσκάδας σε ένα υπουργείο στο οποίο πάρα πολλά πράγματα είχαν αρχίσει να χρονίζουν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. «Παρ΄ ότι από την πείρα μου ξέρω πολύ καλά ότι τους μεγάλους ευεργέτες τούς έχει ανάγκη ο πολιτισμός, θεωρώ ότι μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτούς. Εκεί που πεθαίνει ο πολιτισμός, όμως, είναι όταν δεν υπάρχει λαϊκή συμμετοχή. Όταν ο πολιτισμός βασίζεται μόνο σε πολύ μεγάλες χορηγίες ή μόνο στο κράτος».

Τα κατάλοιπα των έξι αρχαίων θεάτρων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σπαρμένα από τη Μακυνία και την Καλυδώνα έως τις Οινειάδες, απλώνονται στις σελίδες της έκδοσης «Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας» των αρχαιολόγων δρ Λαζάρου Κολώνα, Μαρίας Σταυροπούλου- Γάτση και Γεωργίου Σταμάτη (που συνοδεύεται και από DVD), πρωτοβουλία επίσης της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» και της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!