3 Ιουλίου 2009

Παγκοσμιοποίηση και Βιοποικιλότητα... Ασύμβατα μεγέθη!


Εκατοντάδες εξαφανισμένα είδη

Ανέφικτος φαίνεται ο στόχος του ΟΗΕ για διαφύλαξη της βιοποικιλότητας

Εξωπραγματικός φαίνεται σήμερα ο στόχος της διεθνούς κοινότητας να ανακόψει την μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έως το 2010. Η οργάνωση που καταγράφει τα απελούμενα είδη διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες της τελευταίας πενταετίας δεν έχουν αποδώσει.

Η IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), η οποία εκδίδει την επισημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, ανέλυσε δεδομένα για 44.000 από τα 1,8 εκατομύρια είδη που έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Διαπίστωσε ότι αμφίβια, τα θηλαστικά και τα πτηνά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο είναι σήμερα περισσότερα από ό,τι πριν από μια πενταετία. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται μάλιστα για το μέλλον των κοραλλιογενών υφάλων.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι από τους τελευταίους πέντε αιώνες έχουν εξαφανιστεί 869 είδη, ενώ ακόμα 290 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή έχουν ήδη εκλείψει.

Σε κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκονται 16.928 είδη, αριθμός στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πτηνά και ένα στα τέσσερα θηλαστικά.

Το 2002, οι χώρες που συμμετείχαν σε διάσκεψη της Συνθήκης Βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, καθώς και στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη, έθεσαν στόχο να έχουν σταματήσει τη μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έως το 2010.

Ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, προειδοποιεί τώρα η IUCN. «Η βιοποικιλότητα συνεχίζει να φθίνει [...] Συμβαίνει παντού» δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Βι, κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην αφήσουν την οικονομική κρίση να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το περιβάλλον και ζήτησε μείωση της σπατάλης ενέργειας και της κατανάλωσης αγαθών, επανασχεδιασμό των πόλεων και αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!