22 Νοεμβρίου 2007

O αρχαιολογικός χώρος της Eλευσίνας

"O αρχαιολογικός χώρος της Eλευσίνας, ένας από τους σημαντικότερους στη χώρα, απέχει μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Aθήνας. Kι όμως, δεν περιλαμβάνεται στα δρομολόγια των ταξιδιωτικών γραφείων. «Σπάνια αποτελεί στάση για τα γκρουπ των τουριστών», λέει στο OIKO η κ. Πόπη Παπαγγελή, αρχαιολόγος και υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.
«Πρόκειται ωστόσο για έναν πραγματικά ιερό χώρο. Mην ξεχνάμε ότι στην Eλευσίνα βρισκόταν το ιερό της Δήμητρας που έμαθε στους Ελευσίνιους και σ’ όλη την οικουμένη πώς να καλλιεργούν τη γη. Εδώ τελούνταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου δίνονταν υποσχέσεις για τη μετά θάνατον ζωή. Στην Ελευσίνα, δηλαδή, μπήκαν οι βάσεις για την ικανοποίηση δύο βασικών αναγκών του ανθρώπου, του πλούτου της ζωής και της παραμυθίας για την άλλη ζωή».
Σύμφωνα με την κ. Παπαγγελή, η ανάπτυξη του αρχαιολογικού χώρου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. «Το μεγάλο όραμα είναι να επεκταθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο παλιό Ελαιουργείο και το Βότρυς, προς τη θάλασσα, να ιδρυθεί το νέο Μουσείο και να δημιουργηθεί ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης για ολόκληρη τη Δυτική Αττική». «Eίναι σημαντικό ότι το παρελθόν της Eλευσίνας λειτουργεί ενοποιητικά -ακόμα και ανθρώπους που δεν κατάγονται από εδώ, όπως εγώ, τους κάνει να αισθάνονται ότι ανήκουν στην πόλη», λέει η κ. Παπαγγελή.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας είναι σήμερα και ο σημαντικότερος βιότοπος της πόλης, ο μόνος χώρος που δεν έχει τσιμεντοποιηθεί. Με μιαν έννοια, δηλαδή, αντί εμείς να τον φροντίζουμε, μας φροντίζει αυτός».

"ΟΙΚΟ" ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!