15 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ - ΚΩΣ 2011




Την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, στην Κω, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα τα διεθνή συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής και Γυναικολογίας. Στα πλαίσια αυτών των επιστημονικών γεγονότων πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά στον ιερό χώρο του Ασκληπιείου, η κατανυκτική τελετή της απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη, θεμελιωτή της Ιατρικής Επιστήμης.

Την τελετή προλόγισαν οι πρόεδροι των συνεδρίων και ο Πρόεδρος του Ιπποκρατικού Ιδρύματος, παρόντων αρκετών πολιτειακών παραγόντων, ξένων καθηγητών ιατρικής και του Δημάρχου Κω. Φέτος, για πρώτη φορά την απαγγελία προσεκλήθη και έκανε από το πρωτότυπο κείμενο του Όρκου του Ιπποκράτη,στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα , ένας ιατρός, συγκεκριμένα ένας Πλαστικός Χειρουργός ο οποίος είναι εφ'εξής και επίτιμο μέλος της δημιουργικής ομάδας του Ιπποκρατικού όρκου.

Η τελετή του Όρκου είναι τυποποιημένη και εγκεκριμένη από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, τον Δήμο της Κω και το Ιπποκρατικό Ίδρυμα. Αποτελεί, την πιο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση της γενέτειρας του Πατέρα και πιο μεγάλου Δασκάλου της Ιατρικής, Ιπποκράτη.
Επίσης, ο όρκος πραγματοποιείται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου σε κάθε αποφοίτηση των νέων ιατρών. Η απαγγελία του Όρκου του Ιπποκράτη, θεωρείται παγκοσμίως ως η επισφράγιση της έναρξης της διαγνωστικής και θεραπευτικής δραστηριότητας για τους νέους ιατρούς.

Διευθυντής της δημιουργικής ομάδας, ο καθηγητής φυσικής αγωγής, Πέτρος Μαστόρος και συντονίστρια της τελετής, η φιλόλογος καθηγήτρια ,ιστορικός και αρχαιολόγος Σοφία Παπαχρήστου. Το δρώμενο τελείται υπό την αιγίδα του Ιπποκρατικού Ιδρύματος και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω.

Vidéo de la Cérémonie du Serment d'Hippocrate lu en grec ancien par un médecin le 1 Septembre 2011 à l'Ile de Kos lors du Congrès International de chirurgie plastique et gynécologique.
La Cérémonie a eu lieu à l'ancienne école médicale d'Hippocrate lieu d'origine du Père de la médecine appelée Asklepion.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!