Τὸ γὰρ Βέβαιον καὶ Πιστὸν καὶ Ὑγιές, τοῦτο ἐγώ φημι εἶναι τὴν ἀληθινὴν Φιλοσοφίαν...
Αυτό που έχει Βεβαιότητα, Αξιοπιστία και Υγίεια, αυτό λέω εγώ ότι είναι η αληθινή Φιλοσοφία...
~ΠΛΑΤΩΝ - Δεκάτη Επιστολή~
1 Νοεμβρίου 2017
Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΔΕΣΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ
Έπρεπε να υπάρχει Νόμος και περί των χρημάτων, που να απαγορεύει τον Δανεισμό από άλλους και να μην επιτρέπει στους ανθρώπους να βαδίζουν προς ξένες πηγές. Κι όσο τέτοιος Νόμος δεν υπάρχει, πρέπει να τον θέτουμε οι Ίδιοι στον Εαυτό μας.
Το να Δανείζεται κανείς είναι δείγμα εσχάτης Αφροσύνης και Μαλθακότητας. - Έχεις; Μη δανείζεσαι, αφού δεν τα χρειάζεσαι! - Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι, γιατί δεν θα μπορέσεις να τα εξοφλήσεις! Αλλά, αν τυχόν η αδήριτη ανάγκη σε οδηγήσει σε Δάνειο, μην το κάνεις αβασάνιστα, διότι πρέπει να ξέρεις ότι αυτό το πράγμα κρύβει μέσα του μεγάλη Ντροπή και Ανελευθερία, την οποία οι Δανειστές βέβαια φροντίζουν να εξωραΐζουν με διάφορα τεχνάσματα… Εάν αρκούμασταν στα όσα είναι αναγκαία για τον βίο μας, δεν θα υπήρχε το “γένος των Δανειστών”. Η επιδίωξη της πολυτέλειας δημιούργησε τους Δανειστές, καθώς οι άνθρωποι χειραγωγούνται από άκαρπες και άχαρες Φιλοδοξίες. Στην Φύση δεν υπάρχει δανεισμός. Οι εχθρικοί ΔαΝεισΤές, όταν εισβάλλουν σε μια χώρα, μεταβάλλουν την Αγορά της σε Κολαστήριο για εξαθλιωμένους οφειλέτες και σαν τους γύπες τους καταβροχθίζουν και τους γδέρνουν σιγά-σιγά. Απλώνουν ύπουλα ρίζες οφειλών πολύπονες, πολύτοκες και δυσεξάλειπτες, οι οποίες καθώς εξαπλώνονται καταπνίγουν κάθε υγιή δραστηριότητα. Αν τυχόν πέσεις στα χέρια εχθρικού και τυραννικού Δανειστή, ο οποίος δεν ζητάει «γήν και ύδωρ», όπως οι Μήδοι, αλλά βάζει χέρι στην Ελευθερία σου και Προσημειώνει τα Πολιτικά και Περιουσιακά σου Δικαιώματα, τότε κοίτα να ξεφύγεις με κάθε τρόπο, θυσιάζοντας ό,τι χρειαστεί. Όταν οι ανάγκες της ζωής σε πιέζουν σαν ένα είδος Πολιορκίας, να μην παραδέχεσαι την “Φρουρά” του εχθρικού ΔαΝεισΤή, ούτε να παραδίδεις τα υπάρχοντά σου και την ζωή σου στην Δουλεία! -Απαλλάξου από τα περιττά και άχρηστα. -Περιόρισε δραστικά τις μη αναγκαίες επιθυμίες και επιδιώξεις. -Αξιοποίησε κατά τρόπο ευρηματικό αυτά που διαθέτεις και μην τα υποτιμάς. Αντί να συντηρείς την Ασθένεια και τα αφανή Δεσμά σου, φρόντισε ν᾽ ανακτήσεις την Υγίεια και την Ελευθερία σου! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ, “ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΗ ΔΕΙΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΘΑΙ”. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΑΠΟΔΟΣΗ - ΣΧΟΛΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ. ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, ΑΘΗΝΑ 2013.
Σημ. Η εικόνα του Εξωφύλλου είναι σύνθεση φωτοσυρραφής (φωτομοντάζ) του Αρχιτέκτονα και Ομότιμου Καθηγητή ΤΕΙ Πειραιά, Βασίλη Γεωργιάννη. Συμβολοποιεί τις ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες των Δανειζομένων, τις ψεύτικες υποσχέσεις και απάτες των Δανειστών, και τα «κλούβια αυγά» των Δανείων!
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο τεκμηριογραφημάτων «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - 6 Θεοί, 6 Θεές, 12 Αρχαιολογικοί Τόποι». Μέρος ζ΄ «ΝΑΟΣ ΕΛ...
Ειπόντος τινός: «Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;» Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός!»
Όταν κάποιος του είπε: «Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;» Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός!»