Ένα εντυπωσιακό κτίριο, 260 τ.μ., έναν αρχαίο δρόμο, συστάδα τάφων και άλλα αρχαία κτίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στου Ρέντη, δίπλα στη γέφυρα του Κηφισού, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή ήταν πολυσύχναστη και στην αρχαιότητα.
Οι μεγάλες διαστάσεις του κτιρίου, η επιμελημένη τοιχοποιία του, η διάταξη των δωματίων γύρω από μια κεντρική αυλή και άλλα χαρακτηριστικά «δείχνουν» ότι επρόκειτο για κατοικία ενός σημαντικού προσώπου.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Βήμα, η επιγραφή ΤΩ ΔΙΟΝΥΣ, η οποία είναι χαραγμένη στη λαβή ενός αγγείου της ρωμαϊκής εποχής προκαλεί την υπόθεση πιθανής λατρείας του Διονύσου.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος της ΚΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιάννης Συρόπουλος, μένει να αποδειχτεί η πραγματική χρήση του κτιρίου.
Νοτίως του κτιρίου ήρθε στο φως και το τμήμα, μήκους 120 μ., μιας αμαξιτής οδού με πορεία από Δυσμάς προς Ανατολάς και με ίχνη από αμαξοτροχιές να διασώζονται ακόμη.
Εκτός από τα κτίσματα με δεξαμενές που την πλαισίωναν, αποκαλύφθηκε και συστάδα τάφων: ένα βάθρο, δύο ταφές σε αγγεία, ένας λακκοειδής τάφος και ένας κεραμοσκεπής τάφος, καθώς και δύο πυρές, εκ των οποίων η μία (κάτω από το βάθρο) περιείχε μια λίθινη κάλπη και δύο αμφορείς με τα καμένα οστά.
Βρέθηκαν, επίσης, πολλά αγγεία, χάντρες από υαλόμαζα και ένα κάτοπτρο.
«Τα ευρήματα συνηγορούν στην άποψη ότι πρόκειται πιθανότατα για τον κύριο δρόμο που συνέδεε τον Πειραιά με την Αθήνα με το βόρειο σκέλος των Μακρών Τειχών» επισημαίνει ο κ. Συρόπουλος.
ΠΗΓΗ: in.gr