22 Οκτωβρίου 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ



Η πρώτη στην Ελλάδα έκθεση για το μυστηριώδη Μηχανισμό των Αντικυθήρων ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα, με τη συνεργασία της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που μελετά το θαυμαστό αντικείμενο.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα νεώτερα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας και πλαισιώνεται από επιστημονική ημερίδα και ομιλίες για το ευρύ κοινό.

Τα πρώτα αποτελέσματα του Ερευνητικού Προγράμματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο αποτελείται από κορυφαίους έλληνες και ξένους ειδικούς, ανακοινώθηκαν στην Αθήνα στα τέλη του 2006 και προξένησαν διεθνές ενδιαφέρον που συνεχίζεται έως σήμερα.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα μάθει λεπτομέρειες για τις μέχρι σήμερα άγνωστες χρήσεις του στα αρχαία ελληνικά ημερολόγια, στις κινήσεις του Ηλίου και της Σελήνης, καθώς και στην πρόγνωση των εκλείψεων.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δει το Μηχανισμό όπως τον βλέπουν οι επιστήμονες με τα σημερινά υπερσύγχρονα μέσα, να πειραματιστεί με τα υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν από το Ερευνητικό Πρόγραμμα και να λειτουργήσει το λογισμικό που αναπτύχθηκε για την εμφάνιση των σβησμένων επιγραφών στην επιφάνειά του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμα οι απόπειρες ανακατασκευής του Μηχανισμού, όπως και προηγούμενα ιστορικά μοντέλα τής Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Η νεότερη ιστορία του εκπληκτικού αντικειμένου αρχίζει όταν στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. ένα πλοίο φορτωμένο με έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα, που κατευθυνόταν μάλλον προς τη Ρώμη, βουλιάζει κοντά στα Αντικύθηρα.

Περίπου δυο χιλιάδες χρόνια μετά, την άνοιξη του 1900, δύο καΐκια με σφουγγαράδες από τη Σύμη ανακαλύπτουν έναν από τους σπουδαιότερους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Επιφανείς επιστήμονες προσπαθούσαν επί έναν αιώνα να το κατανοήσουν, ωστόσο μόλις πριν από τρία χρόνια άρχισαν να «βλέπουν» το εσωτερικό του χάρη στη σύγχρονη φασματογραφική τεχνολογία.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται ο Μηχανισμός, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Η εφημερίδα Το Βήμα και το in.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από 22 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου στο Iωνικό Kέντρο, Λυσίου 11, 105 56 Πλάκα, τηλέφωνο 210 3246614.

Ημέρες και ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 πμ – 7.00 μμ, Σάββατο & Κυριακή 11.00 πμ – 3.00 μμ

ΠΗΓΗ: in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!