20 Οκτωβρίου 2008

ΣΠΗΛΑΙΟ ΝΥΜΦΟΛΗΠΤΟΥ - ΒΑΡΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στις νότιες παρυφές Υμηττού, περίπου 3 χιλιόμετρα από τον Δήμο Βάρης, βρίσκεται το σημαντικό από αρχαιολογική άποψη σπήλαιο Νυμφολήπτου. Ανασκάφηκε το 1902 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και έδωσε ευρήματα που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αι. π.Χ. και στον 4ο αιώνα μ.Χ. Δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα λατρευτικού χώρου με τεχνικές παρεμβάσεις (λαξευμένη κλίμακα, κόγχες, ανάγλυφα, δεξαμενή κ.λπ.). Το σπήλαιο προστατεύεται από κιγκλίδωμα και δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Ο λαξευτής Αρχέδημος εγκατέλειψε κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα την πατρίδα του Σαντορίνη και εγκαταστάθηκε στο μικρό βαραθρώδες σπήλαιο, στα νότια προβούνια του Υμηττού.

Ο Αρχέδημος συνεπαρμένος από τα στολίδια του, το μετέτρεψε σε ναό και το αφιέρωσε στον Πάνα, στον Απόλλωνα, στις Χάριτες και στις Νύμφες, που ήταν και η αδυναμία του, γι αυτό λεγόταν και Νυμφόληπτος (κάτι σαν σημερινός νεραϊδοπαρμένος).

Για να κατεβαίνει μέσα εύκολα, λάξευσε σκαλιά στον βράχο. Σκάλισε ακόμη πάνω σε σταλαγμίτη θεότητα καθισμένη σε θρόνο και στα αριστερά της βωμό και ράφια για αναθήματα. Πάνω στον σταλαγμιτικό τοίχο, που χωρίζει σε δύο διαμερίσματα το σπήλαιο, σκάλισε τον εαυτό του κρατώντας τα εργαλεία της τέχνης του. Χάραξε ακόμη και την υπογραφή του «Αρχέδημος εποίησε».

Στο σπήλαιο έχουν επίσης εντοπιστεί αναθήματα από νιόνυμφους, όταν ο γάμος τους πήγαινε καλά, επιγραφές κ.ά. που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο πρώτος που το ανακάλυψε ήταν ένας Αγγλος περιηγητής τον 18ο αιώνα και ανάμεσα στους επισκέπτες του συγκαταλέγονται ο λόρδος Βύρων του 1810 και ο Οθων με την Αμαλία το 1843.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!