12 Ιουλίου 2008

Αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων


Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνεδρίασε στην Καλαμάτα στις 4, 5 και 6 Ιουλίου 2008, αποφάσισε:

1) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ : ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Ο πολίτης στενάζει στα δικαστήρια. Δικαιοσύνη δεν είναι η Ζαχοπουλιάδα και οι μίζες της Ζήμενς. Είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες και ονομάζεται αρνησιδικία. Η Πολιτεία έχει υποβαθμίσει τον θεσμό. Ενδεικτική η έλλειψη κονδυλίων για την γενναία χρηματοδότησή της και την ευπρεπή λειτουργία της. Δικαιοσύνη δεν είναι ότι φαίνεται, αλλά αυτό που εισπράττει καθημερινά ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια. Το όνομά της Αρνησιδικία.
Οι ποινές που επιβάλλονται εξακολουθούν να είναι άκρως αυστηρές. Η επιθεώρηση των Δικαστηρίων έχει μείνει στα χαρτιά. Οι πρόσφατες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής οδηγούν σε πλήρη ατιμωρησία και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Δικαιοσύνη. Οι άξιοι και ικανοί δικαστές, παρά τις μισθολογικές αυξήσεις, αναζητούν την έξοδο από το σώμα.
Η μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών να επεκταθεί σε όλες τις δίκες και ιδιαίτερα τις ποινικές, ενώ πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα για τις υποθέσεις που εκδικάζονται από τα τμήματα διακοπών.
Η Συντονιστική Επιτροπή εξουσιοδοτείται να αποφασίσει τους τρόπους αντίδρασης, ενόψει του νέου δικαστικού έτους, ενημερώνοντας τους συμπολίτες για την όλη απελπιστική κατάσταση.

2) ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Η απόφαση των αρμοδίων Υπουργείων για αύξηση του ποσού εξαγοράς της ποινής ημερησίως από 5 ευρώ σε 10 ευρώ της φυλάκισης και από 2,10 ευρώ σε 5 της κράτησης, χωρίς προηγούμενο διάλογο με το δικηγορικό κόσμο πλήττει βάναυσα τα ασθενέστερα οικονομικά σώματα, η δε άμεση εφαρμογή της είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Τα σωφρονιστικά καταστήματα θα αποκτήσουν νέας «ποιότητας» κρατουμένους. Εξουσιοδοτήθηκαν οι σύλλογοι που μετέχουν στο Προεδρείο και τέσσερις ακόμη μεγάλοι σύλλογοι να προσφύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να αναγνωρισθεί η αντισυνταγματικότητα του νομικού πλαισίου, που αφορά στην προσαύξηση των χρηματικών ποινών από την μετατροπή, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει γνωμοδότηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου περί αντισυνταγματικότητας της πιο πάνω προσαύξησης.

3) ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η επιβολή υποχρεώσεων στους Δικηγόρους που προβλέπει η 3η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι καταφανώς αντίθετη στο Σύνταγμα και στο κοινοτικό δίκαιο, θίγει βάναυσα το επαγγελματικό απόρρητο και το καθήκον πίστης προς τον πελάτη, μετατρέποντας τον δικηγόρο σε χαφιέ, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που υπερβαίνει κατά πολύ σε αυστηρότητα, την οδηγία, θα οδηγήσει σε παράλυση των μικρομεσαίων συναλλαγών, αφού ο καθείς θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε συναλλαγή που η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

4) ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι συνεχείς τροποποιήσεις των Κωδίκων έχουν δημιουργήσει πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου και ουδείς δικαστής ή δικηγόρος μπορεί να είναι βέβαιος τι ισχύει στην περίπτωση που εκδικάζεται η υπόθεση. Ειδικότερα δε, σε σχέση με την τελευταία επιχειρούμενη αναμόρφωση του ΚΠολΔ διαπιστώνεται, ότι περιέχει διατάξεις, που δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν από τον νομικό κόσμο και την κοινωνία. Οι πολιτικές παρεμβάσεις, όπως στην περίπτωση των άρθρων 692 παρ. 4 μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους.

5) ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Επισημάνθηκε και πάλι η ανάγκη για την ανάδειξη μέσω της Σχολής Δικαστών άξιων δικαστών και ικανών να διαχειρισθούν τα πολυτιμότερα αγαθά των πολιτών, με προϋπηρεσία δικηγορική, συνυπολογιζόμενη στα συντάξιμά τους χρόνια με νοοτροπία δικαστού και όχι δημοσίου υπαλλήλου. Το νέο νομοσχέδιο, εφόσον παραμένει στην αρχική του μορφή, προχωρεί σε κάποιες τομές.

6) ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης χωρίς την συμμετοχή των εκπροσώπων και των 3 μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θέτει εν αμφιβολία τους σκοπούς εξαγγελίας του.

7) ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η υπό καθεστώς αμφιβόλου νομιμότητας λειτουργίας εισπρακτικών εταιρειών, μέλη των οποίων αντιποιούνται το επάγγελμα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητού είναι απόρροια και της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.

8) ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΛΛΩΝ ΚΛΑΔΩΝ

Με νομοθετική ρύθμιση πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος στο Δικηγορικό Επάγγελμα συνταξιούχων άλλων κλάδων και να απαγορευτεί ο διορισμός στο δημόσιο συνταξιούχων δικαστών κ.ά. για ευνόητους λόγους.

9) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι δικηγόροι αγωνίζονται για περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου, για ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες, ενάντια στις καταπατήσεις των δασών και την οικοπεδοποίηση, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η συσταθείσα επιτροπή από έγκριτους νομικούς θα προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις εναρμονισμένες με τις αποφάσεις του Δ.Ε.Κ. και σε οριακές περιπτώσεις θα προσφύγει στα δικαστήρια για να αποτρέψει την περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

10) Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενάντια σε οποιαδήποτε εξωθεσμική παρέμβαση, καθώς και σε κάθε προσπάθεια φίμωσης των θεσμοθετημένων συνδικαλιστικών φορέων δικαιοσύνης.


ΠΗΓΗ: ΔΣΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!