21 Ιανουαρίου 2010

Μικρομέρια Ακροπολιτάνα - Mikromeria Acropolitana: Ένα από τα πιο σπάνια φυτά παγκοσμίως, που φυτρώνει στην Ακρόπολη των Αθηνών

Εθνικός δρυμός... Ακρόπολης

Η σπανιότατη παγκοσμίως mikromeria acropolitana, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν εξαφανισμένη, πολλά άλλα φυτά, πτηνά και ερπετά βρίσκουν καταφύγιο στον Ιερό Βράχο

Τη λένε μικρομέρια ακροπολιτάνα (mikromeria acropolitana) και είναι από τα πιο σπάνια φυτά παγκοσμίως. Φυτρώνει, ναι, σωστά το μαντέψατε, στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Είναι ενδημικό φυτό και μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν εξαφανισμένο. Ομως, εντοπίστηκε πρόσφατα στον λόφο της Ακρόπολης. Είναι φυτό από τα πιο σπάνια και μοναδικά στον κόσμο, με μακραίωνη ιστορία, ένας θησαυρός της φυσικής μας κληρονομιάς.

Εθνικός δρυμός... Ακρόπολης

Φωτογραφίες από την Ακρόπολη: Ενας τσαλαπετεινός, η μοναδική mikromeria acropolitana, πεταλούδες και το αρχαίο θέατρο του Διονύσου γεμάτο παπαρούνες
Φωτογραφίες από την Ακρόπολη: Ενας τσαλαπετεινός, η μοναδική mikromeria acropolitana, πεταλούδες και το αρχαίο θέατρο του Διονύσου γεμάτο παπαρούνες.

Η μικρομέρια, πολλά άλλα σπάνια ενδημικά φυτά καθώς και πτηνά που επισκέπτονται ή και βρίσκουν καταφύγιο στον Ιερό Βράχο παρουσιάζονται στο εξαιρετικό ημερολόγιο της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τίτλος: «Ακρόπολη, μνημείο πολιτισμού και φύσης». Την ομάδα εργασίας αποτέλεσαν οι αρχαιολόγοι Σοφία Μοσχονησιώτου και Εφη Κασάπογλου, η τοπογράφος μηχανικός Ερη Πακλατζίδη, η σχεδιάστρια Μαρία Ρουμαντζή και οι Γρηγόρης και Λάμπρος Τσούνης.
«Η Ακρόπολη, με τον βράχο και τις κλιτύς της αποτελεί, εκτός από σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, και έναν πνεύμονα πρασίνου, ένα λειτουργικό κομμάτι ενός οικοσυστήματος με ζωντανή βιοποικιλότητα μέσα στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρεται στον πρόλογο.
«Ενός οικοσυστήματος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και του Σουνίου, το αισθητικό δάσος της Καισαριανής ή από τον υγρότοπο του Σχινιά».
Οπως αναφέρει ο έφορος αρχαιοτήτων Αλέξανδρος Μάντης, στην υλοποίηση του επίπονου έργου για την αναστήλωση και ανάδειξη των μνημείων του χώρου «δεν αγνοήθηκε η σημασία του λόφου της Ακρόπολης ως σημαντικού βιότοπου, που συμπληρώνει την αξία του αρχαιολογικού τοπίου και συνδυασμένα αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό άλσος στην καρδιά της σύγχρονης πόλης».
Στις σελίδες του ημερολογίου παρουσιάζονται φυτά κοινά, που τα συναντά κανείς παντού, όπως η μαργαρίτα, η μολόχα, η κάπαρη, αλλά και σπάνια όπως οι κενταύριες, οι ίνουλες, οι νιγκέλες, τα ορνιθόγαλα, οι σκροφουλάριες. Επίσης, πτηνά όπως τα κραχοκιρκίνεζα, οι γαλαζοκότσυφες, τα γεράκια, τα αγριοπερίστερα.
Το σύμβολο της Αθηνάς, η κουκουβάγια, φωλιάζει ακόμη και σήμερα στα κυπαρίσσια που βρίσκονται κοντά στο θέατρο του Διονύσου. Στους χειμωνιάτικους επισκέπτες του χώρου συγκαταλέγονται το ξεφτέρι, η τυτώ, η σταχτοσουσουράδα, η λευκοσουσουράδα, ο φυλλοσκόπος, η γαλαζοπαπαδίτσα κ.ά. Την άνοιξη μπορεί κανείς να παρατηρήσει να πετούν επάνω από τον λόφο, σε διαφορετικούς σχηματισμούς, τα σταβλοχελίδονα, οι σταχτάρες, τα κοτσύφια και οι τσαλαπετεινοί. Η περιοχή της Ακρόπολης είναι επίσης πλούσια σε ασπόνδυλα, έντομα, πεταλούδες, αλλά και χερσοχελώνες και ερπετά.
Με στόχο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος η Α’ ΕΠΚΑ έχει δρομολογήσει πρόγραμμα πολλαπλών παρεμβάσεων, ώστε να διασωθεί και να αναδειχτεί το σπάνιο και πολύτιμο οικοσύστημα.
Παγκόσμια κληρονομιά
Η Ακρόπολη είναι ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει καταρτίσει η UNESCO. Το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας Αθήνας προστατεύεται ως σύνολο. Εκτός από τα διάσημα μνημεία του, όπως οι ναοί στην κορυφή, το τείχος, το διονυσιακό θέατρο στη νότια κλιτύ, το Ηρώδειο κ.ά., υπάρχει και πλήθος μικρότερων ιερών ή άλλων κατασκευών που δεν είναι τόσο γνωστές, όπως η Κλεψύδρα ή ο ναός του Αγίου Νικολάου ή Σεραφείμ στη βόρεια κλιτύ, το Αγλαύρειο στην ανατολική κ.λπ. Αυτά τα μνημεία αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό όπως και τα πιο επώνυμα. Πολλά από αυτά αποτελούν καταφύγιο πτηνών, εντόμων και ερπετών.
Οικολογικό
Το ημερολόγιο τοίχου του 2010 «Ακρόπολη, μνημείο πολιτισμού και φύσης» της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει τυπωθεί σε χαρτί με οικολογικά χαρακτηριστικά.

Αγγελική Κώττη

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!