Μία αρχαία δικαστική έδρα, που φανερώνει τη λειτουργία δικαστηρίου στην περιοχή της Ακρόπολης, αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι στη διάρκεια μιας ανασκαφής ρουτίνας για τον έλεγχο θεμελίων κτιρίου στην περιοχή.
Το εύρημα, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, κρίθηκε αμέσως εξαιρετικό και σπάνιο καθώς η λειτουργία δικαστηρίου στην περιοχή ήταν μέχρι τώρα άγνωστη.
Κατά τον Παυσανία τα περισσότερα δικαστήρια ήταν συγκεντρωμένα στην αρχαία Αγορά. Το πιο φημισμένο ήταν ο Αρειος Πάγος, στον οποίο δικάστηκε πρώτος ο θεός Αρης, γιατί είχε σκοτώσει τον Αλιρρόθιο, όπως και ο Ορέστης για τον φόνο της μητέρας του.
Ως ένα από τα αρχαιότερα δικαστήρια της Αθήνας αναφέρεται το «Δικαστήριον επί Δελφινίω» (περί το 500 π.Χ.), που βρίσκεται στην περιοχή του Ιλισού (στα νοτιοδυτικά του μεταγενέστερου ναού του Δελφινίου Απόλλωνος).
Το δικαστικό έδρανο, που βρέθηκε νοτιοανατολικά της Ακρόπολης, δεν φαίνεται να έχει ποτέ μετακινηθεί από τη θέση του. Είναι ένα ορθογώνιο, μαρμάρινο «πόντιουμ» πίσω από το οποίο θα στεκόταν ο δικαστής και γύρω του ο κατήγορος, οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες.
Πάντως, στην περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να υπήρχε κάποιο οικοδόμημα. Στο ίδιο οικόπεδο έχουν αποκαλυφθεί κάποια υπολείμματα τοίχων, τα οποία δεν είναι ενδιαφέροντα και ως εκ τούτου δεν είναι ανάγκη να διατηρηθούν. Η διάλυσή τους, όμως, δεν μπορεί να γίνει, ούτε η μεταφορά του ευρήματος, χωρίς την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
ΠΗΓΗ: In.gr