Google+ Followers

26 Απριλίου 2013

"BLACK ΜΠΕΕ" -ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥΤο "Black Μπεε" είναι ένα ντοκυμανταίρ του Θόδωρου Μαραγκού. Κάνει ένα οδοιπορικό στο Ερκολάνο (Ηράκλειον) της νότιας Ιταλίας όπου και αποκαλύπτει την ύπαρξη σημαντικών μεν, αποτεφρωμένων δε χειρογράφων των αρχαίων Ελλήνων.

Με αφορμή την επίσκεψη σε αποικίες που είχαν ιδρύσει Έλληνες από την Κύμη της Εύβοιας στους αρχαίους χρόνους (η σημερινή Cuma) αναπτύσσει έναν ενδιαφέρον προβληματισμό για την άγνοια για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην οποία είμαστε βυθισμένοι ως Νεο-έλληνες.

Και πώς χάθηκε η λάμψη των αρχαίων Ελλήνων στο πέρασμα των χρόνων; Ποια σαρωτική δύναμη ανέκοψε την πορεία αυτής της ύψιστης έκφρασης της ανθρώπινης διάνοιας και πνεύματος; Τι μετέτρεψε τους νεο-Έλληνες σε σκυμμένα πλάσματα, προβατάκια, ποίμνιο; Τι μπορεί να κάνει όμως το μαύρο πρόβατο, ο Δημητράκης, που θέλει να μάθει από πού προέρχεται παρά να βελάζει ανάμεσα στο υπόλοιπο κοπάδι;"Στην εθνική βιβλιοθήκη της Νάπολης, εκεί όπου βρίσκονται κι επεξεργάζονται οι 2.000 καμμένοι πάπυροι αρχαίων ελληνικών κειμένων, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στην κατεστραμένη απο την έκρηξη του Βεζούβιου Ελληνική πόλη του Ερκολάνο, συνάντησα τον Επίκουρο. Μέσα απο τα γραπτά του, με προέτρεψε να μην βλέπουμε εμείς οι σημερινοί Ελληνες, με τον αρχαίο πολιτισμό μας μουσειακά και να μην τον λιβανίζουμε σαν κολλημένοι προγονολάτρες.
Η ιστορία των προγόνων μας, η Φιλοσοφία, η Τέχνη και τα έργα τους, πρέπει να είναι για εμάς αστείρευτη πηγή γνώσης και έμπνευσης, προκειμένου να δημιουργήσουμε τον σημερινό Ελληνικό Πολιτισμό."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ