9 Μαρτίου 2011

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΒΩΜΟΥ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ


Υπέρ βωμών και εστιών, έλεγαν οι πρόγονοι μας. Και όμως στις αρχές του 21ου αιώνος όπως φαίνεται, καλούμαστε για άλλη μια φορά να αποδείξουμε το αν είμαστε άξιοι απόγονοι αυτών των ενδόξων προγόνων. Σε μία πατρίδα που τα πάντα όπως φαίνεται από τα γεγονότα, θυσιάζονται στον δικό τους “βωμό” του κέρδους και της μίζας, έρχεται μια ακόμα πρόκληση για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι άλλοι είναι οι βωμοί μας και τα ιερά μας. Άλλες είναι οι αξίες και τα ιδανικά των Ελλήνων και Ελληνίδων. Μια πρόκληση λοιπόν για όλους εμάς που δεν πιστεύουμε στους βωμούς των πολυεθνικών, του ξεπουλήματος της πατρίδας μας και στον καθημερινό εξευτελισμό του Έλληνα πολίτη. Σε μία Αθήνα που κάποτε αποτελούσε το πνευματικό κέντρο και όχι μόνο, του πολιτισμένου κόσμου, που ενέπνευσε στην ανθρωπότητα τις θεμελιώδεις αξίας της συμμετοχής στα κοινά, των δημοκρατικών ιδεωδών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε αυτήν την Αθήνα που μέχρι σήμερα αποτελεί τον πνευματικό και πολιτικό φάρο σύμπασας της οικουμένης, κάποιοι όχι μόνο απαξιούν την σημασία της, τα μνημεία της και την ιερότητα τους, αλλά και αποδεικνύονται, μέσα από τα έργα τους, ανάξιοι διαχειριστές αυτής της κληρονομιάς.

Έτσι με θλίψη και απέραντη οργή για την προσβολή που μεθοδεύεται από κάποιους κύκλους, λες και η πολιτισμική μας ιερή κληρονομιά είναι χωράφι και φέουδο τους, πληροφορηθήκαμε την απόφαση των ΗΣΑΠ να προβεί στην εσπευσμένη κατάχωση του ιερότερου βωμού της Αρχαίας Αθήνας, του ιερότερου βωμού της Δημοκρατίας, του βωμού των 12 θεών, ενός από τα αρχαιότερα μνημεία της πόλης που αποτελούσε ορόσημο και εθεωρείτο ουσιαστικά το κέντρο της πόλης, εφόσον χρησιμοποιείτο ως αφετηρία για τη μέτρηση όλων των αποστάσεων στην Αττική. Ήταν η «Πλατεία Συντάγματος» της αρχαίας Αθήνας, όπως λένε χαρακτηριστικά οι αρχαιολόγοι. Σήμερα καλύπτεται κατά τα 9/10 του, από τα έργα του σιδηροδρόμου ενώ μόνο ένα μικρό τμήμα του, η νοτιοδυτική γωνία είναι ορατή. Είναι αυτός ο βωμός που κατά τον Θουκυδίδη (Ιστοριών VI, 54, 6-7) ιδρύθηκε το 522 από τον Ιππία. Όπως μας πληροφορεί η αρχαιολόγος Σοφία Αλιφέρη, «ο Πίνδαρος, προφανώς αναφερόμενος στον Βωμό, στον διθύραμβό του για τους Αθηναίους, καλεί τους Ολύμπιους Θεούς σε χορό κοντά στον ευώδη, πολυσύχναστο ομφαλό της πόλεως στην ιερή Αθήνα, στην ξακουστή, περίτεχνα διακοσμημένη αγορά». Αλλά έρχεται και ο Παυσανίας να μας δώσει μια ακόμα σημαντική πληροφορία αναφέροντας τον και ως «Βωμό του Ελέους», που χρησίμευε ως απαραβίαστο άσυλο των ικετών.

Ό ομφαλός της Αθήνας λοιπόν σήμερα, το κέντρο της Δημοκρατίας, ο βωμός των ικετών του κάθε ανήμπορου και αδικημένου, ο βωμός των προγόνων μας και θεών, ένα σύμβολο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ανθρωπότητα απειλείται με ολοσχερή καταστροφή. Η λύση της κατάχωσης και οι λοιπές φιλολογίες λέγονται βέβαια χάριν αστεϊσμού, αφού για τους γνωρίζοντες αποτελεί μια προσφιλή τακτική του νεοελληνικού κράτους, για να κλείνει στόματα και να διευκολύνει μεγαλοεργολάβους και λοιπά συμφέροντα. Ας μας πει λοιπόν το ΥΠ.ΠΟ από όλα αυτά τα ευρήματα που με την μοναδική και απαράδεκτη εκείνη νοοτροπία καταστροφής επί δεκαετίες εφαρμόζει στην Ελληνική επικράτεια, πόσα μνημεία αφού τα κατέχωσε, μετά τα ανέδειξε. Άρα αν επιβάλουν για άλλη μια φορά πιεζόμενοι την δική τους άποψη περί «πολιτισμού», ξεχάστε οριστικά την σωτηρία του σημαντικότατου για όλη την υφήλιο αυτού μνημείου. Η πρόσφατη δε ανασκαφή αποδεικνύει την περιορισμένη καταστροφή των μνημείων στο σημείο αυτό από την εσκεμμένη τοποθέτηση των ραγών του τρένου σε υψηλότερο επίπεδο. Τα στοιχεία που παραθέτουν οι αρμόδιοι είναι διαφωτιστικά: Η διάνοιξη χανδάκων για τη θεμελίωση των τοίχων του σιδηροδρόμου το 1891 κατέστρεψε μερικώς τον περίβολο του βωμού και έφερε στο φως μικρά τμήματά του. Η συνέχειά του αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Αγοράς το 1934. Άρα τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για να βγει στο φώς ολόκληρος ο βωμός των 12 θεών, ολόκληρος ο ομφαλός της Αθήνας, ολόκληρο το σύμβολο του λίκνου της Δημοκρατίας. Για τους αρχαιολόγους, η προοπτική κατάχωσης αυτού του εξαιρετικού ευρήματος προκαλεί απογοητευτικές σκέψεις για τις βασικές επιλογές μας ως κοινωνίας. Καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα παρελθόν, λένε, του οποίου αποδεικνυόμαστε κατώτεροι, ακόμη και σε επίπεδο αδυναμίας κατανόησής του. «Είναι υποχρέωσή μας προς τον εαυτό μας, προς τα παιδιά μας και προς τον υπόλοιπο κόσμο και μάλιστα του δυτικού πολιτισμού του οποίου οι ρίζες καυχιόμαστε ότι βρίσκονται εδώ», λέει η αρχαιολόγος Ανδρονίκη Μακρή. Αν γίνει κατάχωση, τότε «ως κοινωνία θα έχουμε παραδεχθεί ότι δεν μπορέσαμε, ότι άλλοι υπαγορεύουν τους κανόνες, όσοι καταλήστευσαν τον τόπο και, το κυριότερο, όσοι εκμαύλισαν τους ανθρώπους, όσοι συνέβαλαν να χάσουν οι Έλληνες την αξιοπρέπεια της φτώχειας και της ολιγάρκειάς τους, όσοι ξεπούλησαν τη συνείδηση του εμείς αντί του εφήμερου εγώ, όσοι συστηματικά διέσυραν, ευτέλισαν και κατέστησαν το παρελθόν ανυπόληπτο αντί του δανείου ευμαρούς παρόντος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Άγγελος Π. Ματθαίου. Οι αρχαιολόγοι προτείνουν υπερύψωση της γραμμής ή μεταφορά του βωμού.

Κατόπιν όλων αυτών και με βαθειά συναίσθηση του καθήκοντος μας ως απόγονοι ενδόξων και πολεμιστών προγόνων, αυτών που σταμάτησαν την Δεσποτική Ανατολή στον Μαραθώνα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Αρχαίες πηγές, υποστηρίζοντας τα δίκαια των Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις μεγαλοσυμφερόντων και έχουν ως γνώμονα μόνο την σωτηρία και ανάδειξη της τεράστιας Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε οικουμενική και πανανθρώπινη βάση, καλούμε τώρα και άμεσα τον ΗΣΑΠ πρωτίστως αλλά και όλους όσους υποστηρίζουν την άποψη περί καταχώσεως η μεταφοράς του βωμού, πρό των ευθυνών τους. Καμία μεταφορά του βωμού δεν θα γίνει, αφού αλλάζει όλη η σημασία υπάρξεως του βωμού και η ιερότης του, και καμία κατάχωση. Στην αντίθετη περίπτωση να γνωρίζετε καλά κύριοι του ΗΣΑΠ, ότι θα έχετε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, και η ευθύνη πια θα είναι δική σας για όσα επακολουθήσουν. Χωρίς απειλές, χωρίς μεγαλοστομίες αλλά με μόνο αίσθημα εκείνο της υπεράσπισης όλων αυτών που εσείς καθημερινά θυσιάζετε στους δικούς σας βωμούς του ψέματος, της αναξιοπιστίας του ευτελισμού ανθρώπινων συνειδήσεων ιερών και οσίων, μόνο και μόνο με στόχο την εξουσία και το χρήμα, η απάντηση μας θα είναι μία. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ.

Αναζητείστε λύσεις και προοπτικές σύντομα λοιπόν και εγκαταλείψτε άμεσα κάθε σκέψη για κατάχωση η μεταφορά, επειδή απλώς δεν θα αφήσουμε να συμβεί ΠΟΤΕ. Οι υπομονές και αντοχές μας εξαντλήθηκαν. Αυτός ο λαός θέλει τα σύμβολα και την ιστορία του, και όχι εσάς που αποδεικνύεστε εκ των πραγμάτων παντελώς άχρηστοι στην διαχρονική πορεία του πολιτισμού μας, αλλά και επικίνδυνοι όπως φαίνεται.

Η εποχή των Θεοδοσίων, των Ιουστινιανών, των Αλαρίχων, των μελανοχιτώνων και του κάθε σκοταδιστή μισαλλόδοξου εχθρού του κάλλους και του φωτός, πέρασε ανεπιστρεπτί.

Τα ιερά και όσια του Ελληνικού έθνους δεν είναι παιχνιδάκια σας για να ορίζετε εσείς τις τύχες τους.

Καλούμε σε συστράτευση λοιπόν κάθε αδογμάτιστο άνθρωπο της οικουμένης, κάθε υποστηρικτή του δικαίου και του πολιτισμού, κάθε λάτρη του Ελληνικού ιερού κάλλους, κάθε απροσκύνητο Έλληνα και Ελληνίδα. Στις 13 Μαρτίου του 2011 μέσα στην αρχαία αγορά των Αθηνών, εκεί όπου και ο βωμός των πατρώων θεών μας, σας καλούμε σε μια μοναδική συγκέντρωση που η Ελλάδα μας περίμενε αιώνες. Απ' όλο τον κόσμο, άντρες γυναίκες παιδιά, ελάτε όλοι να αντιπαραταχθούμε στους αρνητές της ταυτότητας και του πολιτισμού μας. Και η φωνή μας να είστε όλοι σίγουροι ότι θα γυρίσει και θα ακουστεί σε όλη την υφήλιο. 13 Μαρτίου 2011 και ώρα 11 το πρωί.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΣΟΥΝ. ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ. ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ… 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΩΡΑ 11.00 ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΧΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ. ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ …ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ!!

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών.
http://www.bomos.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!