Google+ Followers

26 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΠαρουσιάζεται η μετάβαση από το Βυζαντινό στο Ευρωπαϊκό Νόμισμα. Γίνεται λόγος για τις εμπορικές συναλλαγές στην Φραγκοκρατούμενη ΕΛΛΑΔΑ και για τα πρώτα Νομίσματα που κυκλοφόρησαν και κόπηκαν στην ΓΛΑΡΕΝΤΖΑ, τα ΤΟΡΝΕΖΙΑ.
Το ταξίδι του χρήματος συνεχίζεται με το Βενετσιάνικο Νόμισμα. Οι υπερπόντιες κτήσεις της ΒΕΝΕΤΙΑΣ φαίνονται πάνω στον πλούτο των Νομισμάτων που κατακλύζουν τον ελλαδικό χώρο, όπως τα Μητροπολιτικά Βενετσιάνικα Δουκάτα, ΤΣΕΚΙΝΙΑ, ΤΟΡΝΕΖΙΑ, ΦΛΩΡΙΝΙΑ, ΛΙΡΕΣ και χρυσά, ασημένια και χάλκινα Νομίσματα.
Ακολουθεί η Γενουατική περίοδος, όπου στο νομισματοκοπείο της ΧΙΟΥ οι ΤΖΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΙ κόβουν τα πρώτα ΔΟΥΚΑΤΑ. Το ελληνικό Μεσαιωνικό τοπίο συμπληρώνει η νομισματοκοπία της ΡΟΔΟΥ από τους ΙΩΑΝΝΙΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ. Στη συνέχεια, η παραδοσιακή τεχνική κοπής νομισμάτων αντικαθίσταται από σύγχρονη τεχνολογία που παράγει τυποποιημένα νομίσματα.
Στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, το 1828, κυκλοφόρησαν νομίσματα από τον πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ο οποίος αντικατέστησε με τον ΦΟΙΝΙΚΑ το Τούρκικο ΓΡΟΣΙ. Παράλληλα, παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό των πόλεων, ενώ μέσα από χιλιάδες τύπους νομισμάτων παρελαύνουν οι μορφές Θεών και Μύθοι, θησαυροί της ανθρώπινης ψυχής, που σχηματίζουν μια αδιάκοπη πορεία ενός Πολιτισμού που κατακλύζει τον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο πάνω από δυόμισι χιλιετηρίδες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ