Google+ Followers

1 Σεπτεμβρίου 2010

Πορεία προς τον Τύμβο τού Μαραθώνος

Πορεία από την παραλία του Μαραθώνα προς τον Τύμβο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης για τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών πριν ακριβώς από 2.500 χρόνια.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7:30 το απόγευμα και όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα να βαδίσουν προς τον Τύμβο, θα ακολουθήσουν μια ειδική διαδρομή.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου, οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Λευτέρης Βογιατζής και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα διαβάσουν από τον Ηρόδοτο την περιγραφή της μάχης. Για τη μουσική παρέμβαση, από τον Νίκο Ξανθούλη επιστρατεύονται η αρχαία λύρα, η αρχαία ελληνική σάλπιγγα και ο αυλός, ενώ ο Χάρης Λαμπράκης θα συμμετάσχει παίζοντας νέι (αρχαίο πνευστό όργανο της Μεσοποταμίας).

Σημαντική θα είναι η συμβολή της μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου, της πρώτης γυναίκας που αναβίωσε τον φειδιππίδειο άθλο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στη Λυδία Καρρά.

Σύμφωνα με το Βήμα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος προστασίας του Μαραθώνα, με αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστορικού τοπίου και εν συνεχεία με την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων του, η Εταιρεία οργανώνει και τα «Μονοπάτια του πολιτισμού». Πρόκειται για σηματοδοτημένες πολιτιστικές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες που θα ενώνουν σπουδαία μνημεία του Μαραθώνα προσκαλώντας τους επισκέπτες στην «ανακάλυψή» τους.

Μονοπάτια θα οδηγούν στον Τύμβο, στο Τρόπαιο, στα Αρχαία Λατομεία, στον Πευκώνα, στην εκκλησία Παναγία Μεσοσπορίτισσα, στο ιερό των αιγυπτίων θεών της Μπρεξίζας, στη Μακαρία Πηγή και αλλού, χωρίς να λείπουν τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως ο μεγαλύτερος αττικός βιότοπος που δημιουργείται στα δύο έλη του Μαραθώνα, ο σπάνιος πευκώνας και η παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.

Τα μονοπάτια των διαδρομών χαράσσονται με τη βοήθεια των αρχαιολόγων Βασίλειου Πετράκου και Γιώργου Σταϊνχάουερ, αλλά και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι διαδρομές αυτές θα είναι διαθέσιμες και σε διαδικτυακούς τόπους ώστε να γίνουν γνωστές διεθνώς. Τόσο η εκδήλωση όσο και οι διαδρομές οργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ