Google+ Followers

22 Οκτωβρίου 2009

Η Αρχαία Ελληνική Πόλη Στόβοι τής Μακεδονίας


Νέα ευρήματα ρωμαϊκής εποχής στους Στόβους της ΠΓΔΜ.

Οι Στόβοι είναι από τα πιο ονομαστά τοπωνύμια στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνδέονται με το αρχαίο παρελθόν της βαλκανικής χερσονήσου. Πόλη που ήκμασε στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, οι Στόβοι έφεραν πρόσφατα στο φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα χθες τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αιχμή, όμως, της είδησης δεν ήταν τόσο τα ωραία λείψανα της ρωμαϊκής περιόδου, όσο η ανάγκη φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων της γείτονος χώρας, η οποία ελλείψει υποδομών μαστίζεται από κρούσματα λεηλασιών και λαθρεμπορίας. Για να μειωθεί το φαινόμενο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΓΔΜ εισήγαγαν το μέτρο τής επί 24ώρου βάσεως φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου στους αρχαίους Στόβους. Αν το μέτρο αποδώσει, θα διαφανεί στο μέλλον, προς το παρόν όμως, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι σε θέση να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται εντός των ορίων της χώρας. Διότι, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις περισσότερες φορές, οι λαθρέμποροι αρχαιοτήτων αποδεικνύονται ισχυρότεροι της Αστυνομίας. «Η ΠΓΔΜ», αναφέρει η είδηση, «έχει θέσει στόχο να αναχαιτίσει τις παράνομες ανασκαφές που έχουν ήδη προωθήσει στα διεθνή κανάλια λαθρεμπορίου σημαντικές αρχαιότητες».

Οι Στόβοι υπάρχουν ως μεγάλη πόλη ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. Αναφέρεται από τον Λίβιο το 197 π.Χ. Επί ρωμαϊκής κυριαρχίας έφθασε στην υψηλότερη ακμή. Είχαν όλα τα χαρακτηριστικά μιας ελληνικής πόλης της Μακεδονίας με απόλυτη κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Με ελληνική επιγραφή η βάση του αγάλματος, με τα θραύματα των κάτω άκρων κόρης ή θεότητας, που ανασύρθηκε πρόσφατα από τη γη των αρχαίων Στόβων, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι Στόβοι, πόλη ακμάζουσα στους ρωμαϊκούς χρόνους, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής, ελληνικής πόλης της περιοχής. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αντίπαλο το κύκλωμα λαθρεμπορίας και παράνομης εξαγωγής αρχαιοτήτων, το οποίο σκοπεύει να το αντιμετωπίσει με το μέτρο της επί 24ώρου βάσεως φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου. Οι Στόβοι είναι από τα διάσημα αρχαιολογικά τοπωνύμια της γείτονος χώρας, που επισκέπτονται τουρίστες, λόγιοι και επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σημ. Από τούς Στόβους προέρχεται ο αρχαίος συγγραφέας Ιωάννης Στοβαίος, γνωστός για το περίφημο "Ανθολόγιον", στο οποίο συγκέντρωσε σημαντικά αποσπάσματα από έργα 200 και πλέον αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ