2 Σεπτεμβρίου 2009

Oi μεγαλύτεροι και αρχαιότεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, βρέθηκαν στα Γρεβενά!

Παγκόσμιο ρεκόρ για ελληνικούς ελέφαντες


Οι μεγαλύτεροι στον κόσμο και... με τη  βούλα των Ρεκόρ Γκίνες είναι οι πεντάμετροι  χαυλιόδοντες γιγάντιου προϊστορικού  ελεφάντα που ζούσε στη ζούγκλα που  υπήρχε πριν από 3.000.000 χρόνια στην  περιοχή των Γρεβενών (κάτω, ομοίωμα του  μαστόδοντα που «πλάσθηκε» με βάση τα  οστά του που βρέθηκαν στη Μηλιά  Γρεβενών)

Ρεκόρ στο ρεκόρ έκαναν οι παλαιοντολογικές αποκαλύψεις των ερευνητών στη Μηλιά Γρεβενών. Ρεκόρ τα οποία καταχωρούνται στο περίφημο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους χαυλιόδοντες στον κόσμο.

Εντυπωσιακό είναι ότι οι νέες ελληνικές παλαιοντολογικές ανακαλύψεις- που αποδεικνύουν την ύπαρξη ζούγκλας με εντυπωσιακή πανίδα στην περιοχή των Γρεβενών πριν από 3 εκατ. χρόνια- κατέρριψαν το δικό τους (προ δωδεκαετίας) ρεκόρ, που κατείχαν για χαυλιόδοντες μήκους 4,39 μέτρων. Οι νέοι, που προέρχονται από ελέφαντα μαστόδοντα, έχουν μήκος 5,02 μ.

«Οι χαυλιόδοντες του μαστόδοντα, μήκους πέντε μέτρων, αποτελούν χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Μας δίνεται η δυνατότητα να υπολογίσουμε τόσο το ύψος του μαστόδοντα (κάπου 3 μέτρα, ως το ύψος του ώμου) όσο και το βάρος του (6 τόνοι). Πρόκειται για αρσενικό ζώο, η βιολογική ηλικία του οποίου, όπως προκύπτει από τα δόντια τής γνάθου, υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 ετών. Η γεωλογική ηλικία του υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατ. χρόνια», υποστηρίζει η επικεφαλής- τα τελευταία 17 χρόνια της ανασκαφής- επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά.

Άλλα ζώα της εποχής εκείνης στην περιοχή των Γρεβενών, εκτός από τον ελέφαντα γίγαντα, ήταν ρινόκεροι, τάπιροι (συγγενείς των ρινόκερων με κολοβή προβοσκίδα), ένα τεράστιο αιλουροειδές, ο μαχαιρόδοντας, αρκούδες, ιππάρια (μικρόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα), γαζέλες, ελάφια, αγριόχοιροι και ένα άλλο είδος μαστόδοντα (Αnancus).

Τον Ιανουάριο του 2008 στη διάρκεια ημερίδας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών παρουσιάστηκε ομοίωμα του ζώου (προβοσκιδωτό του είδους Μammut borsoni). Η αναλογία του ήταν 1: 10 (70 εκ. μήκος επί 35 ύψος) και κατασκευάστηκε από πολυεστερική ρητίνη από τον Ολλανδό ειδικό Ρέμι Μπέικερ. Απώτερος στόχος είναι η κατασκευή (με την ίδια τεχνική) ομοιώματος του ζώου στο φυσικό του μέ γεθος.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά: «Το επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος, επιβάλλουν την άμεση δημιουργία στην περιοχή ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει τα μοναδικά ευρήματα, ύστερα και από την τελευταία σημαντική καταγραφή στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες».

Μαστόδοντας: Γιγάντιο θηλαστικό που σε νεαρή ηλικία έφτανε τα 3,5 μέτρα ύψος. Η ονομασία του οφείλεται στο ότι τα δόντια του είχαν διάσπαρτα φύματα που έμοιαζαν με μαστούς και με αυτόν τον τρόπο άλεθαν την τροφή. Ήταν φυτοφάγο, δεν είχε σχέση με τα μαμούθ και δεν αποτελούσε τροφή για τον άνθρωπο. Ίχνη του έχουν εντοπιστεί στη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Έζησε σε μια εποχή που χρονικά εκτείνεται από 20 έως 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε πυκνά δάση και χρησιμοποιούσε τους τεράστιους χαυλιόδοντές του όχι μόνο για να αμύνεται αλλά και για να βγάζει από το χώμα βολβούς για να τραφεί. Η καθημερινή απαίτηση σε πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής (περίπου 250 κιλά) έγινε αιτία του αφανισμού του.


To ιστορικό:

1986. Ο κάτοικος της περιοχής Θανάσης Δεληβός εντοπίζει σε περιοχή της Μηλιάς ογκώδη απολιθώματα.

1990. Το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αρχίζει συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών και στη θέση Αμπέλια αποκαλύπτει τμήμα σκελετού γιγάντιου ελέφαντα (Εlephas antiquus),ηλικίας 200.000 ετών.

1997. Ο ερευνητής Βασίλης Μακρίδης εντοπίζει το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων αρσενικού μαστόδοντα (Μammut borsoni), μήκους 4,39 μ. 2007. Μέσα σε αμμωρυχείο ιδιωτών αποκαλύπτεται από την ομάδα του ΑΠΘ με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, μαζί με τον Ολλανδό Ντικ Μολ, συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, το μέγιστο ζευγάρι χαυλιοδόντων μαστόδοντα, μήκους 5,02 μ.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!