18 Σεπτεμβρίου 2009

Βήμα διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά η Πλατεία Τραφάλγκαρ τού Λονδίνου



Το δικό της ξεχωριστό μήνυμα έστειλε στο Βρετανικό Μουσείο η 19χρονη φοιτήτρια Σόφκα Σμέιλς, η οποία δεν δίστασε να σταθεί στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, το περασμένο Σάββατο, ζητώντας να επιστραφούν στη χώρα μας τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τα Νέα, η νεαρή κοπέλα «εκμεταλλεύτηκε» το καλλιτεχνικό project με τίτλο «one and other» του γλύπτη Αντονι Γκόρμλεϊ, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ανέβουν στον Τέταρτο Κίονα της πλατείας προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους ή να διαμαρτυρηθούν.

Η Σόφκα Σμέιλς, φορώντας ένα ολόλευκο φόρεμα που θύμιζε αρχαιοελληνική ενδυμασία, κρατούσε πόστερ που υπενθύμιζαν στους Λονδρέζους ότι τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν. Επίσης, κάποια από τα συνθήματά της ήταν γραμμένα σε πλακάτ που την πλαισίωναν, ενώ συνθήματα αναγράφονταν και στο φόρεμά της.

Η κοπέλα στάθηκε όρθια στον τέταρτο κίονα από τις 11 το βράδυ ώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με στόχο να διαμαρτυρηθεί και να δείξει πως έχει έρθει η ώρα τα Μάρμαρα να γυρίσουν στο τόπο τους: στην Αθήνα, «αφού πλέον υπάρχει ένα εκπληκτικό καινούργιο Μουσείο της Ακρόπολης».

Η φοιτήτρια, που σπουδάζει τέχνες στο κολέγιο St. Μartins Αrt and Design του Λονδίνου, έχει ελληνικές ρίζες. «Η μητέρα μου είναι μισή Ελληνίδα. Εγώ έχω ζήσει περίπου έως τα 7 μου χρόνια στα Χανιά της Κρήτης. Και συχνά επισκέπτομαι την Ελλάδα. Αλλωστε έχουμε σπίτι στο Καστέλλι των Χανίων. Θεωρώ ότι είμαι μισή Ελληνίδα. Συνεπώς ανέκαθεν ενδιαφερόμουν για τα Μάρμαρα και πίστευα ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» δηλώνει στα Νέα.

Τη στιγμή που βρισκόταν πάνω στον κίονα έγραψε κι ένα γράμμα, το οποίο διάβασε στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δύο ημέρες μετά το παρέδωσε στο Βρετανικό Μουσείο.

Η επιστολής της απευθυνόταν στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακγκρέγκορ: «Τα Μάρμαρα είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, κομμάτι της ψυχής μας. Είναι ό,τι σημαίνει να είσαι Έλληνας» τού έγραψε.

ΠΗΓΗ: Ιn.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!