9 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστρέφουν στο στηθαίο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τα τέσσερα αγάλματα


Δέκα χρόνια μετά τον σεισμό του 1999
.
Επανατοποθετούνται στο στηθαίο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τα τέσσερα αγάλματα που είχαν κατεβεί μετά τον σεισμό του 1999. O Απόλλωνας, η Ήρα, ο Αρης και η Ειρήνη με τον Πλούτο επιστρέφουν έπειτα από δέκα ακριβώς χρόνια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, στις 14 Σεπτεμβρίου τα αγάλματα θα καταλάβουν και πάλι τη θέση τους στο στηθαίο της μνημειακής πρόσοψης του κτιρίου, από όπου κατέβηκαν το 1999 εξαιτίας των φθορών που είχαν υποστεί από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας.

Πρόκειται για πιστά αντίγραφα εκείνων, με τα οποία ο Τσίλερ είχε διακοσμήσει το κτίριο το 1889, όταν εγκαινιάστηκε το μουσείο.

Η επιχείρηση της επανατοποθέτησης των αγαλμάτων θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Δευτέρας, που το Εθνικό Αρχαιολογικό είναι κλειστό για το κοινό, ενώ τη μελέτη εκπόνησε ο μηχανικός δρ Κώστας Ζάμπας, ο οποίος θα επιβλέψει και τη στερέωσή τους στο στηθαίο.

Πρόκειται για την τελευταία φάση του έργου αποκατάστασης της εξωτερικής όψης αυτού του κτιρίου, το οποίο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό μνημείο.

Ένας μεγάλος γερανός, ο οποίος θα στηθεί στο προαύλιο του μουσείου επί της οδού Πατησίων, θα αναλάβει το έργο της ανύψωσης των αγαλμάτων, που θα στερεωθούν κατά μήκος του κεντρικού στηθαίου.

Σε αντίθεση με τα αρχικά αγάλματα, τα οποία ήταν φιλοτεχνημένα από πηλό, τα τέσσερα αντίγραφά τους κατασκευάστηκαν από ειδική τσιμεντοκονία στην απόχρωση του πηλού, ώστε να έχουν αντοχή στις έντονες καιρικές συνθήκες.

Έχουν χυτευθεί «κούφια», διαθέτουν εσωτερικό οπλισμό (ατσαλόβεργες) ώστε να εξασφαλίζεται η αντοχή και η σταθερότητα της κατασκευής και έχουν επιχρισθεί εξωτερικά με βερνίκι στεγανοποίησης. Το βάρος τους κυμαίνεται από 329 ως 516 κιλά και η φιλοτέχνησή τους εκπονήθηκε από τους συντηρητές Β.Μαρκάκη, Χρ.Στεφανίδη, Β.Λιόλιο και Δ.Λαφαζάνη.

ΠΗΓΗ: In.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!