Google+ Followers

21 Ιουλίου 2009

Oλική έκλειψη Ηλίου την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στην Ασία...

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία θα απολαύσουν την Τετάρτη την μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Ηλίου για τον 21ο αιώνα. Η σκιά της Σελήνης θα διασχίσει το μισό πλανήτη, κινούμενη με υπερηχητική ταχύτητα από την προληπτική Ινδία μέχρι τη Χαβάη.

Στην κορύφωσή του φαινομένου ο ηλιακός δίσκος θα είναι εντελώς καλυμμένος για 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα, συγκριτικά με μόλις 2 λεπτά και 27 δεύτερα για την ολική έκλειψη τον Αύγουστο του 2008.

Το φαινόμενο θα γίνει πρώτα ορατό τα ξημερώματα λίγο βόρεια του Μουμπάι (πρώην Βομβάη). Η σκιά της Σελήνης θα κινηθεί στη συνέχεια κατά πλάτος της Ινδίας, του Νεπάλ, της Μιανμάρ, του Μπαγκλαντές, του Μπουτάν και της Κίνας πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Θα περάσει τελικά από τα νοτιότερα νησιά της Ιαπωνίας και θα εξαφανιστεί λίγο ανατολικά της Χαβάης περίπου τέσσερις ώρες μετά την έναρξή του.

Αυτό σημαίνει ότι η σκιά του φεγγαριού θα κινείται πάνω στην επιφάνεια της Γης με την υπερηχητική ταχύτητα των 3.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Για τους αστρονόμους που σπεύδουν στη Σαγκάη και το Μπαγκλαντές, η έκλειψη θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την παρατήρηση του ηλιακού στέμματος, ένα στρώμα διάπυρων αερίων που εκτείνεται ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου.

«Το στέμμα έχει θερμοκρασία 2 εκατομμυρίων βαθμών αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο καυτό» αναφέρει η Λούσι Γκριν του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, μια από τους ερευνητές που θα παρατηρήσουν το φαινόμενο από αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο στο ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα, εκεί που η σκιά της Σελήνης θα πέφτει κατακόρυφα στη Γη.

«Αυτό που θα αναζητήσουμε είναι κύματα στο στέμμα [...] Τα κύματα ίσως παράγουν την ενέργεια που θερμαίνει το στέμμα. Αυτό θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε ακόμα ένα κομμάτι της επιστήμης του Ήλιου» εξηγεί η Δρ Γκριν.

Τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία των επιστημόνων δεν τον συμμερίζονται πάντως χιλιάδες προληπτικοί κάτοικοι της Ασίας. Ένας αστρολόγος στη Μιανμάρ προέβλεψε ότι η έκλειψη θα φέρει διεθνές χάος, ενώ στην Ινδία πολλές έγκυες θα παραμείνουν κλεισμένες στα σπίτια φοβούμενες ότι το φαινόμενο θα προκαλέσει συγγενείς ανωμαλίες στα παιδιά τους.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Έκλειψη Ηλίου είναι φυσικό αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη -ως ετερόφωτο σώμα- παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο -αυτόφωτο σώμα, πηγή φωτός- και στη Γη -ετερόφωτο σώμα- με αποτέλεσμα να σκιάζονται - σκοτεινιάζουν ορισμένες περιοχές της Γης, κατά την ουράνια περιφορά τού παρεμβαλλομένου σώματος. Η Έκλειψη Ηλίου μπορεί να παρατηρηθεί μόνο κατά την ημέρα, όπως είναι αυτονόητο, και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της νουμηνίας (νέας Σελήνης).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ:

Total Solar Eclipse of 2009 Jul 22

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ