Google+ Followers

19 Ιουνίου 2009

Αρκετά με τα "λόγια" σχετικά με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. 'Ωρα για έργα !!!


Η Ελλάδα, ως βασική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών, υφίσταται έντονη πίεση, αλλά δεν είναι τελικός προορισμός. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ευρωπαϊκή πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του.Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα και σε εθνικό επίπεδο, αλλά το κρίσιμο είναι να υιοθετηθεί μία κοινή, ολοκληρωμένη και ρεαλιστική μεταναστευτική πολιτική, που να υποστηρίζεται επαρκώς από αντίστοιχα κοινοτικά ταμεία.

Υπάρχει η αντικειμενική πολιτική δυνατότητα ο Κ. Καραμανλής να το επιτύχει στη σύνοδο κορυφής. Δεν πρέπει να αρκεσθεί σε γενικολογίες. Τα συμπεράσματα πρέπει να είναι σαφή και συγκεκριμένα. Η ελληνική πρόθεση έπρεπε να είχε ήδη καταστεί σαφής στους εταίρους. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για σύναψη συμμαχιών όχι μόνο με τις άλλες χώρες-μέλη, που είναι πύλες εισόδου, αλλά και με τις χώρες, που είναι τελικοί προορισμοί. Ακόμα και οι απρόθυμες κυβερνήσεις θα πεισθούν εάν η Αθήνα τις προειδοποιήσει ότι θα πάψει να λειτουργεί με δικό της κόστος σαν ανάχωμα.
Η αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων με την άμεση συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι αναγκαία, αλλά όχι...
ικανή να λύσει το πρόβλημα. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι η δημιουργία αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επαναπροώθησης. Μόνο έτσι θα ανασχεθεί στη ρίζα του το ρεύμα της παράνομης μετανάστευσης. Το πρώτο σκέλος είναι οι συντονισμένες ευρωπαϊκές πτήσεις τσάρτερ προς χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών. Το δεύτερο σκέλος είναι οι χώρες-αγωγοί να δέχονται πίσω μετανάστες που μπήκαν στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη δική τους επικράτεια. Η Τουρκία είναι μία απ' αυτές τις χώρες. Η Ε.Ε. πρέπει να τη θέσει ενώπιον διλήμματος: ή θα συνεργασθεί ή θα επηρεασθούν αρνητικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της. Συνεργασία σημαίνει αφενός να εμποδίζει τη ροή προς την Ελλάδα κι αφετέρου να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής.
Σε εθνικό επίπεδο, οι ανάγκες της οικονομίας πρέπει να καλυφθούν από νόμιμους μετανάστες. Να δοθεί επιλεκτικά άδεια παραμονής και εργασίας. Ετσι θα καταπολεμηθεί και η μαύρη εργασία. Η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπισθεί με μηδενική ανοχή. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή της διαδικασίας για το πολιτικό άσυλο. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πραγματικούς πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να υποκύψει σε μια καταχρηστική πρακτική.
Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν όλοι όσοι εισέρχονται παρανόμως είναι χωρίς χαρτιά και συνήθως ζητούν πολιτικό άσυλο για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους, λόγω του γεγονότος ότι η εξέταση της σχετικής αίτησης καθυστερεί για χρόνια. Το πρώτο, λοιπόν, είναι να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε η διαδικασία εξέτασης να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν και όσο οι παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής. Ετσι, η επαναπροώθησή τους θα είναι άμεσα εφικτή.

Του Στ.Λυγερού
ΠΗΓΗ: GREECE-SALONICA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ