24 Απριλίου 2009

Ναός της Αφροδίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Κινητοποίηση οργανώνουν πολίτες της Θεσσαλονίκης στις 28 Απριλίου, 6.30 μ.μ., για να μην μπαζωθεί ο υστεροαρχαϊκός ναός της Αφροδίτης, που βρέθηκε το 2000 στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν γκρεμίστηκε ένα παλιό κτίσμα για να χτιστεί μία πολυκατοικία.

Το ΚΑΣ έχει αποφασίσει την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, όπου βρέθηκε το 2000 ο ναός. Οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει ένσταση

Το ΚΑΣ έχει αποφασίσει την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, όπου βρέθηκε το 2000 ο ναός. Οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει ένσταση Το μνημείο ήταν γνωστό από τα διάσπαρτα στην πόλη ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη του, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την εκσκαφή των θεμελίων διώροφης οικοδομής του 1936 στο οικόπεδο επί των οδών Κρυστάλλη και Διοικητηρίου. Το 2000, με την ευκαιρία της κατεδάφισης της διώροφης οικοδομής, πραγματοποιήθηκε ανασκαφή από την αρχαιολόγο Α. Τασιά. Αποκαλύφθηκε τότε το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του ναού, αγάλματα ελληνορωμαϊκών χρόνων και πλήθος θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών. Η περιοχή Διοικητηρίου ήταν γνωστή στους ρωμαϊκούς χρόνους ως περιοχή των ιερών, γιατί ήταν συγκεντρωμένοι εκεί οι περισσότεροι ναοί.

Ο αν. καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Καραδέδος είχε εκτιμήσει ότι το εύρημα αυτό, μεγάλο μέρος του οποίου εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι μοναδικό στο είδος του. Το ύψος των κιόνων του ναού φθάνει τα επτά μέτρα. «Η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του είναι μεγάλη και η εικόνα του μπορεί να βελτιωθεί, ειδικά εάν σκεφτεί κάποιος ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελούν μόνο το ένα τρίτο αυτών που μπορεί να προκύψουν από την ανασκαφή».

Αν και το ΚΑΣ έχει αποφασίσει την απαλλοτρίωση του οικοπέδου δύο φορές και καθώς οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου έχουν υποβάλει ένσταση, που επρόκειτο να συζητηθεί στις 13/4 αλλά αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, οι πολίτες φοβούνται ότι θα ανατραπεί η απόφαση και το μνημείο θα μπαζωθεί. Γι' αυτό, δίνουν ραντεβού με όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό το ενδεχόμενο, όπως και με τους Φίλους Πρασίνου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 28 Απριλίου, 6.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» της οδού Αντιγονιδών.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!