Google+ Followers

15 Ιανουαρίου 2009

Παραπλανητική και εσφαλμένη η έννοια του δήθεν «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας».

Λίγες ημέρες πριν παραλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ζητά την αναθεώρηση της στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας παραπλανητική και εσφαλμένη την έννοια «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που εισήγαγε ο Τζορτζ Ο.Μπους...

«Επτά χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι σαφές ότι έχουμε ανάγκη από μία θεμελιώδη προσέγγιση των προσπαθειών μας για την πρόληψη του εξτρεμισμού και του τρομερού προϊόντος του, της τρομοκρατικής βίας» αναφέρει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ σε επιστολή του στην εφημερίδα Guardian ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Αν και ο όρος 'πόλεμος κατά της τρομοκρατίας' συνέλαβε τη σοβαρότητα των κινδύνων, την ανάγκη για αλληλεγγύη και την ανάγκη ταχείας απάντησης, όταν ήταν αναγκαίο, μέσω της στρατιωτικής ισχύος, έδωσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για έναν υπερκρατικό εχθρό, προσωποιημένο στον Οσάμα μπιν Λάντεν» γράφει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα κίνητρα και οι ταυτότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι διαφορετικές. Όσο περισσότερο κάνουμε συγκερασμό ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και θέτουμε γραμμές μετώπου ως να επρόκειτο για έναν διμερή αγώνα ανάμεσα σε μετριοπαθείς και εξτρεμιστές ή ανάμεσα στο καλό και το κακό, τόσο περισσότερο παίζουμε το παιχνίδι εκείνων που επιδιώκουν την ενοποίηση οργανώσεων που δεν έχουν παρά ελάχιστα κοινά σημεία» γράφει ο Μίλιμπαντ.

Απορρίπτοντας την ιδέα, σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού δεν μπορεί να γίνει παρά με στρατιωτικά μέσα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει: «Όπως μου έχει πει ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, καθώς και άλλοι στο Ιράκ, ο συνασπισμός δεν μπορεί να λύσει με στρατιωτικά μέσα προβλήματα εξέγερσης και εσωτερικές ταραχές στη χώρα. Μόνο η συνεργασία μεταξύ κρατών θα μπορούσε να εξουδετερώσει τα τρομοκρατικά δίκτυα».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, οι δημοκρατικές χώρες οφείλουν να μην εγκαταλείψουν τις αξίες τους, σε μία αναφορά στο αμερικανικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο.

«Οφείλουμε να απαντήσουμε στην τρομοκρατία με τον θρίαμβο του κράτους δικαίου, διότι αυτό είναι μια από τις βάσεις της δημοκρατικής κοινωνίας. Οφείλουμε να διατηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες τόσο στις χώρες μας όσο και στο εξωτερικό και για τον λόγο αυτό εγκρίνουμε τη δέσμευση του Μπάρακ Ομπάμα για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο».

ΠΗΓΗ: in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!

ΕΦ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ